Egy merőben szokatlan esztendőtől búcsúztunk. Olyan helyzeteket éltünk meg, melyekkel korábban még egyikünk sem találkozott. Közösségünk azonban összetartott, alkalmazkodott az új helyzethez. Fegyelmezetten betartottuk az intézkedéseket, újragondoltuk lehetőségeinket, új ötleteket, kezdeményezéseket valósítottunk meg.

A Művelődési Ház programjait az online térbe költöztette, számos szabadtéri játékot, megmozdulást valósított meg. Ismét megszervezték az Adventi Ablakvadászatot, kreatív dekorációkkal kedveskedtek, online Mézeskalács díszítő versenyt rendeztek. Online adventi naptárukban pedig december minden napján szőregi gyerekek meséltek, verseltek.

Arra kértük a szőregieket, hogy az iskola előtt felállított adventi koszorúra hozzanak egy-egy díszt kifejezve ezzel is összetartásunkat. Szívmelengető volt látni mennyi dísz gyűlt össze közösségi koszorúnkon. A szombati adventi miséket követően jelképesen gyertyát gyújtottam Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsannával, a Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatónőjével, Kőrösiné Csiszér Anitával, a Magyar Utcai Óvoda igazgatónőjével, Nagyné Szilágyi Zsuzsával, a Szőregi Bölcsőde igazgatónőjével, Szekeres Sándorral, a Tömörkény István Művelődési Ház igazgatójával, Lengyel Tiborral, a Szeged-Szőreg Településrészi Önkormányzat tagjával és Szabó Sándorral, Szeged országgyűlési képviselőjével.

A megújult Hősök terén állítottuk fel közösségi Betlehemünket, melyet Nagy Róbert plébános kossuthos kisdiákok közreműködésével szentelt fel.

Példát mutatva, szolidáris közösségként segítő kezet nyújtottunk. Az Önkormányzat karácsonyi csomagja mellett a Kolbászmesterek Versenyén összegyűlt adományokból tartós élelmiszercsomagokkal segítettük rászoruló társainkat. A szőregiek adományokkal, felajánlásokkal támogatták az orvosi rendelőt, a iskolát, közösségünk bajba jutott tagjait. Összefogva segítettük a Mosoly Manó akciót, csokikat gyűjtöttünk a Karitáció Alapítvány Bohócdoktorainak, decemberben pedig huszonhat véradóhős, köztük első véradó is életet mentett. Köszönet minden támogatónak, felajánlónak, segítőnek, résztvevőnek.

A közlekedésbiztonság jegyében kijavításra került a Magyar utca-Gőzmalom utca sarkán megsérült szalagkorlát, táblahelyek létesítése történt a Magyar utcán, így hamarosan kikerülnek a Vigyázz! Gyermekek figyelmeztető táblák az óvoda közelébe. A Szerb Utcai Óvoda évtizedes kérdése a gépjárművel való biztonságos megközelítés. A Kisbogáros utcában történt területrendezést követően kezdődik az óvoda udvarán a járdaépítés, így az óvodához gépjárművel érkezőknek hamarosan nem kell már a Szerb utcai forgalomban megállniuk.

A Kirendeltség előtti zöld területen új rózsaágyás létesült, a buszmegálló padjai megújultak, a Monti-park játszóterére új dísznövények kerültek.

Bízom benne, hogy visszatekintve mindannyian találnak legalább egy-egy örömteli pillanatot, ami erőt ad a folytatáshoz.

A csoda bennünk van. Azt az új esztendőben sem kívülről kell várnunk. A hallgatástól el kell jutnunk egymás meghallgatásáig, újra vállalnunk kell a közösségért összefogva végzett munka örömét. Ez mindannyiónk érdeke, közösségünké, ami mi vagyunk.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és Szeged-Szőreg Településrészi Önkormányzata, Intézményeink, valamint a magam nevében kívánok Önöknek és közösségünknek jó egészséget, összetartás, sikereket és sok-sok közösségi élményt az új esztendőre.

Avramov András,
önkormányzati képviselő