Szeptember első hétvégéjén került megrendezésre a Deszki Falunap. Hagyomány, hogy ilyenkor a deszkiek kerékpárral, görkorival a szomszédos településekre látogatnak. Idén a feladatok mellett Kalap Jakab előadásával is készültünk, valamint a rendezvényen a Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai közel 30 kerékpárt regisztráltak BikeSafe programjukba.

A Polgármesterek Nemzetközi Főzőversenyén galuskás marhapörkölttel indultunk, melyet Rubin paprikával fűszereztünk és szőregi rózsával díszítettünk. A rendkívül erős mezőnyben ezúttal nem lettünk dobogósak, de a standunkkal díjat nyertünk és a tortadíszítő versenyen csapatunk ügyes kezű ifjú cukrászai elnyerték a második helyezést.  Köszönjük a Kocsis Flora Kft-nek, a Rubin Paprikának és a Gong Stationnek a standunk kialakításához nyújtott segítséget.

Immár második alkalommal adott otthont a Monti Sándor park a Bánya BBQ és Blues Fesztiválnak. A BBQ mesterei idén is összemérték tudásukat oldalas és hamburger kategóriákba, 16 csapat, összesen 32 műalkotással nevezett. Oldalas kategóriában az AGK csapata, hamburger kategóriában a Remény Rubjai csapata, összetettben pedig a Tűzzel Vassal csapata állhatott a dobogó tetejére. Gratulálok minden indulónak és helyezettnek!

A szőregi szerbek első temploma minden bizonnyal már a török időkben fennállott. Biztosan tudható, hogy a XVIII. század első felében létezett egy Szent Györgynek felszentelt fatemplom is, amely az aradi püspök irányítása alá tartozott. A harmadik, immáron téglából készült, templom építése 1779-ben kezdődött meg, amelyet 1785-ben Sofronije Kirilović temesvári püspök Kisboldogasszony, azaz Szűz Mária születésének a tiszteletére szentelt fel.

A szőregi szerb közösség a hagyományos szerb búcsú keretében tartotta Szűz Mária születésének ünnepét. Ezen alkalomkor délelőtt ünnepi liturgia, délután egy rövidebb istentisztelet, valamint kalács- és búzaszentelés, közösségi délután volt a szerb templomban.

A nyár folyamán a Tömörkény István Művelődési Házzal közösen Digitális Kihívásra hívtuk a szőregieket. A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat alkalmából Városházi Sétára invitáltam a játékunkban résztvevőket. A közel 60 fős szőregi csapat bejárta az udvarbelsőt, a dísztermet, a tanácskozó termeket, a házasságkötő termet. Betekinthettünk a polgármester dolgozószobájába, átsétáltunk a sóhajok hídján és az óratoronyból megcsodáltuk a szegedi panorámát.

Az önkormányzat évek óta hozzájárul a lakókörnyezet megszépítéséhez, figyelmet fordít arra, hogy virágos város legyen Szeged, nemcsak a belváros, de a külső városrészek is. Az őszi virágosztás keretében Szőregre is több ezer árvácska érkezett, melyet nagy örömmel fogadtak a szőregiek.

Az idei évben 288 szőregi család 419 általános iskolás korú gyermekét segítette az önkormányzat 10.000 Ft-os iskolakezdési támogatással, valamint közösségünk 1.173 nyugdíjas tagja kapott 10.000 Ft támogatást.

Az augusztusban meghirdetett Járdafelújítást támogató program keretében beérkezett minden igény pozitív elbírálásban részesült, az idén nyolc ingatlan tulajdonosai éltek a program adta lehetőségekkel.

A programban 15 ingatlan előtti járdaszakasz felújításának támogatásával számoltunk, a megmaradt építőanyag-keretből a temető előtti járdát és környezetét szeretnénk közösségi összefogással felújítani.

Képviselői támogatással az építőanyag, a segédanyagok és a szükséges tervek, engedélyek rendelkezésre állnak, a kivitelezéshez, a terület rendezéséhez összefogásra, segítségre van szükségünk. A Szőregi Idősekért Alapítvánnyal együttműködve szervezzük a munkálatokat, arra kérjük Önöket, hogy akinek módjában áll a kivitelezésben ténylegesen segíteni vagy a megvalósítást felajánlással támogatni, vegye fel a kapcsolatot Bálint Jánossal (+36309580813) vagy velem (+36309637643). Segítő együttműködésüket előre is köszönjük.

A Magyar Rózsatermesztők Egyesületével közösen október második felében meghirdetjük a „Rózsásabb Szőregért” programunkat, melynek keretében rózsatövek igénylésére lesz lehetősége azoknak, akik vállalják, hogy a rózsákat kiültetik az ingatlanuk elé. Kérem figyeljék felhívásunkat!

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére 2021. október 21-én 13.00 órakor ünnepi megemlékezést tartunk a Tömörkény István Művelődési Házban, melyre tisztelettel meghívom Önt és kedves Családját. A Kossuth Lajos Általános Iskola 8. osztályos diákjainak ünnepi műsorát követően a Hősök terén koszorút helyezünk el Földesi Tibor emléktáblájánál a Hősök terén. Arra kérjük a közösségeket, szervezeteket, hogy koszorúzási szándékukat 2021. október 20-ig jelezzék a Művelődési Házban.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya, mint élelmiszerlánc-biztonsági hatáskörben eljáró hatóság, a rókák veszettség elleni orális immunizálása – 2021. évi őszi kampány keretein belül – 2021. október 2–22. között ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el Csongrád-Csanád megye teljes közigazgatási területére kiterjedően.

Felhívom a kutyatulajdonosok figyelmét, hogy az ebzárlat alatt – többek között – kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.

Részletes tájékoztatás a www.veszettsegmentesites.hu oldalon érhető el.

Az őszi hónapok a kerti munkálatok ideje is. Ezzel kapcsolatban ismételten felhívom figyelmüket, hogy Szeged város teljes területén tilos az avar és a kerti hulladék égetése. A lakosok által összegyűjtött zöldhulladék a Szőregi Hulladékudvarban leadható.

A Hulladékudvar hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken és szombaton 8.00-11.40 és 12.20-16.00 között fogadja ügyfeleit.

Az üzemelés első két hónapja alatt összegyűjtött visszajelzéseket figyelembe véve a Magyar utcán a Hulladékudvarra felhívó tábla kerül kihelyezésre. Táblák segítik a tájékozódást: behajtani a Magyar utca felől, a Hulladékudvarból kihajtani pedig a Gyár utca felől lehet. A kihajtást forgalmi tükör fogja segíteni.

Kérem kövessék figyelemmel online felületeinket, kapcsolódjanak be minél több programba. Várom visszajelzéseiket, javaslataikat, kezdeményezéseiket a kepviselo@avramovandras.hu email címen.

A Szőregi Regélőt szerkesztő csapatba továbbra is várunk tudósítókat, szerzőket, fotósokat, tördelőt és számítunk a szőregi vállalkozásokra is, hiszen hirdetéseik nagy segítséget jelentenek újságunk számára.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra, a közösségünkre, ami mi vagyunk.

Avramov András,
önkormányzati képviselő
Telefon: +36309637643