Tisztelt Szőregiek!

A népi mondás szerint a májusi eső aranyat ér, de kezd egy kicsit sok lenni belőle. Az eső sártengerré változtatta a Monti-parkot, a majálisunk előtti napon, ezért a művelődési házban tartottuk meg az eseményt. Az udvarán több mint 250 főre főzött, 12 csapat, marhapörköltet. A pörkölteknek nem ártott, hogy a csapatok egymás közelében voltak, sőt kimondottan jó volt, hogy egymással könnyebben barátkoztak, beszélgettek a főzőmesterek. Folyt a kölcsönös kínálgatás, tréfálkozás. A felkért zsűri teljesen anonim módon alkotott véleményt a pörköltekről. Az idén a jók között a legjobb, a Szőregi Sárkányhajósok csapata lett, a második a Fábián-csapat, és a harmadik a Szőregi Nyugdíjasklub csapata.

Gratulálunk minden csapatnak, mert a pörkölt láthatóan mindenkinek nagyon ízlett, senki nem maradt éhesen. Közben a nagyteremben folytak az előre bejelentett programok, kicsik és nagyok léptek fel, volt kézműves foglalkozás, az udvaron tele volt az ugrálóvár. Köszönjük minden fellépőnek, és nézőnek, hogy megtisztelték a majálist, a művelődési ház dolgozóinak, hogy zökkenőmentesen levezették a rendezvényt.

Szerencsésebbek voltak a városi majális rendezői, mert a felújított újszegedi Liget alkalmas maradt a vendégek fogadására. Akik ezt a rendezvényt választották, egy nagyon fontos bejelentés tanúi lehettek. Dr. Botka László, városunk polgármestere bejelentette, hogy Szeged Megyei Jogú Város bevételei, az első féléves adatok, és az országos gazdasági előrejelzés szerint is, legalább  egymilliárd, azaz 1000 millió forinttal magasabbak lesznek, mint februárban terveztünk. Indítványt tett arra, hogy Szeged MJ Város Önkormányzata, hozzon olyan határozatot, hogy ettől az évtől kezdődően, az ilyen növekmények egyik felét kötelezően szociális kiadásokra, másik felét a korábban tervezetteken túli, a közösséget szolgáló fejlesztésekre költsük el! A Közgyűlés 2019. május 17-i ülésén ennek megfelelően módosította a korábban, akkor hozott rendeletét, amikor a kormány megszüntette az önkormányzatoknak szociális támogatásokra szolgáló keretét. A rendelet a saját forrásból, az idén már 600 milliósra nőtt kerethez adja hozzá a javasolt, 450 milliós összeget, két új támogatási forma bevezetésével.

Az egyik az idősek helyzetén kíván javítani, hiszen a gyógyszerek, az étkezés, a gondozás költségei növekedtek az év folyamán, ezért minden szegedi lakóhellyel rendelkező öregségi nyugellátásban részesülőt, vagy öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, a Nyugdíjfolyósítótól egyéb ellátásban, illetve időskorúak járadékában részesülőt, az Idősek Világnapja alkalmából kifi zetett támogatásban részesíti. Az adataink szerinti 34 300 főnek semmit nem kell tennie, a támogatás megkapásáért, mert a Nyugdíjfolyósító adatbázisából megkapjuk a címüket, és az idei 10 000 Ft-tal, a postás fog bekopogni hozzájuk!

Mivel Szeged MJ Város Önkormányzatának az idősek mellett, a jövőt jelentő fiatalok, a gyerekeket nevelő családok mindegyike, függetlenül azok anyagi hátterétől, fontos, ezért a másik új támogatási forma az általános iskolás gyerekek családjainak juttat gyerekenként 10-10 000 Ft-ot. Sajnos, a becsült 10 700 fő körüli tanuló címeit a Szegedi Tankerület nem tudja átadni, ezért felhívom szüleik figyelmét, hogy ahhoz, hogy a támogatást megkapják, 2019. május 21. és 2019. szeptember 15. között, kérelmet kell benyújtaniuk. Ezt megtehetik elektronikus formában, és a megfelelő űrlapot papír alapon kitöltve is, az önkormányzat minden kirendeltségén, így a szőregin is, a Szerb utca 21-ben. Kérem, hogy minél előbb tegyék meg, mert aki 2019. július 31-ig benyújtja a kérelmét, annak 2019. augusztus 31-ig, azaz a nagy bevásárlások idejéig, míg azoknak, akik utána adják be, csak szeptember 30-ig kézbesítik azt. Kérem, hogy értesítsék erről az iskoláskorú gyerekeket nevelő szomszédaikat, hogy nehogy lemaradjanak! A támogatás nem csak erre az évre szól, hanem beépül a mindenkori támogatási rendszerbe!

Személyesen nagyon örülnék, ha kormányunk, akik folyamatosan arról számolnak be, hogy szárnyal és növekszik a gazdaság, és ez többletbevételekhez vezet a költségvetésben, valamilyen módon ezt a nem tervezett növekmény legalább felét, az egészségügy, a közoktatás, vagy a legelesettebbek támogatására fordítanák!

Üdvözlettel:

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu