Tisztelt Szőregiek!

Szeptemberben került sorra a választókerület a Délmagyarország on-line, internetes  fogadóóráján. A legtöbb kérdést Marostővel kapcsolatban kaptam, de szó esett a legfontosabb Szőreget érintő kérdésekről is.

A fogadóórát beharangozó és az azt összefoglaló cikkben is hangsúlyt kapott a hulladékudvar ügye. A jelenlegi állapotban felelősen azt lehet elmondani, hogy az eredetileg tervezett helyen, a Gyár utca, Palackozó utca találkozásánál nem fog a hulladékudvar megépülni. Az is elmondható, hogy van egy olyan ajánlat az építés helyére vonatkozóan, amely mindenkinek megfelelhet, hiszen a közelben nincsenek lakóházak, így ingatlanok értékét nem fogja befolyásolni. Még nem kötötte meg a megállapodást a város és a tulajdonos, ezért ennél többet a helyről nem mondhatok. Ráadásul, versenyt futunk az idővel is, hogy a szőregi hulladékudvar bekerüljön a hulladékfeldolgozási pályázatba, amelyet Szeged abban a pillanatban, ahogy az európai uniós Operatív Programok hirdetményei megjelennek, be kíván adni.

Buszközlekedéssel kapcsolatos kérdésekben egyelőre a szegedi önkormányzat a DAKK Zrt. ajánlatára vár, és reméli, hogy a tömegközlekedés országos szintű támogatásának csökkenése miatt, a nyilvánvalóan 100 milliókban mérhetően magasabb ajánlatát még ki tudjuk gazdálkodni anélkül, hogy lényeges járatszám csökkentést kellene végrehajtani.

A csapadékvíz elvezetés ügyéről is beszélgettünk. A legrégebbi, és legsúlyosabb problémát a Tigris utca és környéke jelenti, ezért azt tekintem az egyik legfontosabb feladatomnak, hogy az erre a célra szolgáló uniós pénzek megnyílásakor az elsők között legyen.

A járdák, utak javításával kapcsolatban nincs kizárva, de nem is biztos, hogy lesz olyan európai uniós alap, amelyből erre költhetünk. Ha csak saját erőből kell beruháznunk, akkor komoly gondjaink lesznek, amit az is mutat, hogy a nyáron, egy szőregi, alig 200 méter hosszú betonjárda elbontására, és a helyén új építésére vonatkozó ajánlat 4,7 millió forint volt. Ez messze meghaladja a választókerület lehetőségeit. Más megoldásokról kell gondoskodni.

Örömmel jelenthetem, hogy már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy elkezdődhessen a közkifolyó építése a téglagyári lakások mellett, és legalább friss ivóvízhez jussanak az ott lakók, az évek óta, lajtban hordott víz helyett.

Nagyon jól sikerült az iskola, az óvodák és a bölcsőde által szervezett Tisztasági Nap. Megtisztították a katolikus templom és az iskola környékét is. Köszönet jár a diákoknak, és a nagy számban megjelent, segítő szülőnek is! Remélem, hogy ezzel hagyományt tudunk teremteni.

A rászorulók számára tűzifát november első hetében szeretnénk gyűjteni, amire szintén várjuk az önkéntes segítőket is. A pontos részletekről a hirdetőtáblán értesítjük Önöket.

Egy másik okból is a helyi sajtóba került Szőreg. A „TOP Titok 2015” című kiadványba bekerült a Huszárlány című dombormű. Sajnos egyet kell értenem az ott szereplő, az elhelyezéssel kapcsolatos kritikus megjegyzésekkel: „… annak ellenére titok, hogy mindennap több ezren mennek el mellette, és még le is lassítanak amikor megközelítik.” vagy máshol „A szőregi csata halottait … egy kereszt alatt temették el – közel ahhoz a helyhez … ahová a Huszárlány szobrát helyezték el a benzingőzös körforgalomba.” Véleményem szerint a két körforgalomban elhelyezett szobor és a díszkút híven tükrözik azt, az egy éve megbukott szemléletet, hogy a város pénzét ne valódi, már hosszú ideje fennálló problémák megoldására költsék, hanem talmi, látszatberuházásokra elpocsékolják. A három dísztárgyra elköltött pénz bőségesen fedezte volna az önrészt a Rákóczi SE új öltözőjének megépítéséhez. Kérem olvassák el az ezzel kapcsolatos felhívást, és lehetőségeikhez képest segítsék őket.

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu
Szőregi Regélő, 2015. október