Sokszor veszélyes trükköket kell alkalmaznia annak a sofőrnek, aki a Szőregi út melletti szervizútról próbál felhajtani a főútra. Előfordul, hogy 3-5 percig eltart kijutni a 43-as ezen szakaszára. Mi is tettünk egy próbát.

– Veszélyes trükköket kell alkalmaznom minden reggel, amikor megpróbálok kihajtani a Szőregi út melletti szervizútról Szeged irányába. 3-5 perces várakozás után általában felbosszantom magam, és ha éppen nem jön senki, felhajtok a szembe sávba, majd araszolok, próbálok besorolni a másik sávba, a kamionok közé. Akkor már kénytelenek észrevenni – osztotta meg velünk negatív tapasztalatait Béres Anita, aki fél éve lakik a szervizút mellett. – A 43-as ezen szakaszáról a szervizútra sem egyszerű lehajtani. Ilyenkor egy kilométerrel korábban kiteszem az indexet, hogy a mögöttem haladó kamionos lássa a szándékomat. De ennek ellenére sem lassítanak, gyakran nem sokon múlik, hogy elsodorjanak – folytatta felháborodva a 26 éves nő.

Tegnap kora délután mi is tettünk egy próbát az említett útszakaszon. A Hintaló csárda utáni, a benzinkút előtti feljárót szemeltük ki, ahol 30-as tábla is lassítja a forgalmat. Odaálltunk, és jobbra indexeltünk. Vártunk. Három perc telt el – semmi. Egy-két kamion mögé feltorlódott, végtelennek tűnő kocsisor akadályozott bennünket a kihajtásban.

Tudomást sem vettek rólunk – közel négy percig dekkoltunk. Ez idő alatt mellettünk többen is megpróbáltak balra kihajtani, nekik még nehezebb dolguk volt. Egy furgon például kiaraszolt a szembe sávba, és úgy sorolt be a Szeged irányába tartó kocsisor közé. Az ominózus pillanatban mi is meglódultunk. Mindeközben egy magyar rendszámú transporter villogással jelezte, elenged. A várakozással töltö tt idő alatt Szeged irányába 28, Szőreg felé pedig 21 különböző – bukaresti, temesvári, szlovák, olasz – rendszámú kamion robogott el előttünk. A sebességkorlátozó 30-as tábla ellenére legalább ötvennel haladtak. A 60-as buszról leszálló gyalogosok is csak jó néhány perc után tudtak átkelni a zebrán.

Csak bátraknak ajánlott

Az újszegedi gyermekkórház és a kübekházi útleágazás közötti útszakaszon 12 darab fel- és lejárót számoltunk össze. Közülük három olyan meredek, hogy inkább csak a főútról történő lehajtásra használják. Ezeken a lejárókon csak tapasztalt sofőrök állják meg a helyüket: a percekig tartó várakozás utáni induláshoz ugyanis komoly kézifékes technika szükségeltetik.

Dudálnak

Fandák Lászlót, a Szlovákiából Bukarestbe tartó, 26 éves kamionsofőrt a Szőregi úton található benzinkútnál szólítottuk meg. Éppen tankolt. Elmondta, ő mindig próbál előzékeny lenni, akkor azonban nem tud mit tenni, ha „kollégái” a háta mögött túl gyorsan hajtanak. Olyankor ugyanis veszélyes lenne lelassítani. A töltőállomás munkatársai elmesélték, nem egyszer tapasztalták, hogy román sofőrök nemhogy kiengedték volna a szemközti szervizútról felhajtó személyautókat, inkább messziről rájuk dudáltak.

Kancsár Tímea, delmagyar.hu, 2008. szeptember 9.
Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu ’43-as út’ dossziéja