A XXIII. Szőregi Rózsaünnep köszöntőjén Szeged polgármestere arról beszélt,  a szőregi rózsa olyan érték, ami nagyon fontos Szegednek. Majd kitüntette a Kossuth Lajos Általános Iskola egykori igazgatóját a városrészért végzett oktatói, nevelői munkájáért. Átadták Az év dísznövénykertésze díjat is, Tóth Viktor kapta.

Az idei kitüntetett, Tóthné Gera Ágnes egész életét a szőregi gyerekek nevelésének, oktatásának szentelte: harmincöt évig tanított a szőregi iskolában, 1973 és 1996 között igazgatóként irányította is a tantestület munkáját. Szőreg Ági nénije huszonhat éve vonult nyugdíjba. Itt, a XXIII. Szőregi Rózsaünnepen már nem érte meglepetés, hiszen pedagógusnapon, a Tömörkény István Művelődési Házban ezen már túlesett: akkor közvetlenül az ünnepség előtt szóltak neki, mindenképpen menjen el a művelődési házba. Amikor a pedagógusnapon köszöntötték, így nyilatkozott nekünk napjaink oktatáspolitikájáról:

Folyamatosan figyelem az oktatáspolitika változásait, és azt látom, nagyon lejtmenetbe került. A mi időnkben nem voltak olyan gondjaink, hogy a szakos ellátottság meglegyen, hogy a létszám rendbe legyen, hogy a tanulók csoportbontása is megfelelően alakuljon. Minden adott volt a minőségi munkához, úgy látom, hogy most erre nincs elég pénz és elég akarat sem. Nagyon tudom sajnálni a mostani diákokat és kollégákat. Annak idején hatalmas szabadságunk volt, minden tanító néni és minden tanár abból a tankönyvből tanított és olyan tanmenetből, ami neki és tanítványainak leginkább adekvát volt, és ezzel eredmény tudott elérni.

– Gratulálni jöttem, gratulálok, hogy valódi hagyomány lett a szőregi rózsaünnepből, ami jóval túlmutat, Szőreg, Szeged határain. Nem túlzás azt állítani, Európa minden városában van szőregi rózsa. Ez egy olyan érték, ami nagyon fontos Szegednek. Büszkék vagyunk Szőreg összetartó közösségére – mondta rövid köszöntőjében Botka László.

Idén Az év dísznövénykertésze Tóth Viktor lett. Beleszületett a rózsázásba, szülei is rózsákkal foglalkoztak. Gépészként kezdett dolgozni 2006-tól a családi vállalkozásban, a tervezői állása mellett bekapcsolódott a kertészetbe, az élőmunkát könnyítő és kiváltó eszközök és gépek tervezésével, gyártásával foglalkozott. A kertészet fejlődése során egyre összetettebbé váltak a felmerülő gazdasági feladatok, így családi támogatással munka mellett elvégezte a SZTE-GTK mérnök–közgazdász képzését is. Az 1968-ban alapított kertészet ötezer tővel kezdett annak idején, öt évtizede alatt bőven megszázszorozták a rózsatövek számát, ma már Agrirose Kft.-ként működnek. A magyar piac mellett Franciaországba, Ausztriába, Svájcba, Belgiumba, Csehországba, Lengyelországba szállítanak Tóthék rózsát.

A XXIII. Szőregi Rózsaünnep további díjazottjai

  • A női vállalkozói díjat Lengyelné Lajkó Enikő kapta.
  • Férfi vállalkozói díjat Bihari László vette át.
  • Az Életműdíjat Bányai Istvánné kapta.

Garai Szakács László, szeged.hu

Borítókép: Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu

szoreg.hu képtár