Szőregi kábelbábel címmel jelent meg cikkünk, amellyel kapcsolatban ketten is jelezték, hogy kiegészítenék a leírtakat. Mindketten a Szőregért Alapítvány kuratóriumának tagjai. Vörös Imre, aki levelet írt, ma is kurátor, Békési Zoltán már nem, decemberben viszont még az volt.

A riport arról számolt be, hogy a városrészben, településen lakossági fórumot tartottak. Ezen a szőregiek nehezményezték az önálló kábeltévéjük ingyenes átadását a szegedi Kábeltévé RT.-nek. Nekik megfelelt a régi is. Megkérdőjelezték. hogy egyáltalán jogában állt-e a kuratóriumnak ezt megtenni.

Vörös és Békési úr azt igyekezett bizonygatni, hogy a döntés teljesen indokolt és jogszerű volt.

– A kuratórium azért döntött így, mert az elavult rendszer fejlesztésére önerőből nem nyílott lehetőség, így viszont a szolgáltatás köre bővülhet magyarázta Békési Zoltán. Lehet majd fogni az HBO-t, a városi tévét és a Telint is. A szőregiek ugyanannyi információhoz juthatnak, mint a szegediek. A havi 200 forintról 300ra emelt díjjal pedig többletet kapnak az előfizetők.

A rendszert karbantartó mérnök vállalta volna a további üzemeltetést úgy, hogy évente I milliót a fejlesztésre fordít…

– Csakhogy Szirovicza úr nem üzleti tervet tett le az asztalra. miként az előző cikk fogalmazott, hanem egy szóban tálalt ajánlatot. De ha tényleg rossz a rendszer, akkor hosszú távon ez nem jelentett volna megoldást.

Miként vetődött fel a rendszer átadásának gondolata?

– Vörös úr BT-je üzemeltette a szőregi kábeltévét, tavaly év közepén ő felvetette. hogy a jövőben nem kíván ezzel foglakozni – magyarázta Békési Zoltán, aki az elmúlt ciklusban a település önkormányzati képviselője is volt. Ekkor néztünk utána a dolognak, a legmegfelelőbbnek a Kábeltévé RT. ajánlata tűnt. Minőségileg és mennyiségileg is pluszt adnak. • Miért ingyen adták nekik oda a rendszert, hiszen a szőregieknek családonként 12 ezer forintja fekszik benne? – Ez az összeg nem volt aktiválva. És a kérdés nem volt kérdés, mert pénzért nem kellett volna a társaságnak. Ha a jelenlegi fejállomást eladjuk, akkor az az összeg az alapítvány kasszájába folyik majd. Egyébként volt egy szóbeli megállapodásunk – még ha az RT vezetője nem is akar rá emlékezni -, amely szerint a szegediek anyagilag támogatnák a szőregiek alapítványát a rendszer átvételének fejében.

A maga lelkiismerete nyugodt az üggyel kapcsolatban?

– Teljesen az – jelentette ki. – Természetesen van anyagi vesztese az ügynek, az eddigi karbantartó. Neki kellene megkeresnie az új tulajdonost, bizonyára az alkalmazná.

Megkérdeztük Tóth Csaba képviselőt is, akit a lakossági fórum azzal bízott meg, hogy próbálja visszacsinálni az egészet. Ő megtette a szükséges lépést, ám még választ nem kapott a Kábeltévé RT.-től. Igaz, még nem is telt le a 30 nap.

Vörös Imre levele hasonlóakat tartalmaz, mint amit Békési Zoltán elmondott. Egyetlen jó megoldás az volt, ahogyan a kuratórium decemberi ülésén döntött. Sajnálatos, hogy a lakossági fórumra csak azok mentek el – száznál többen! -, akik elégedettek voltak az eddigi szolgáltatásokkal és nem akartak jobbat, többet. Igen. Ez már csak így szokott lenni…

V. Fekete Sándor, Délmagyarország