A Rózsahölgyek Rendje megalakulásának huszadik születésnapjára tortát, a tagok pedig elismerő okleveleket vehettek át. Itt adták át a városi rangú elismerést, a Szőregért Emlékérmet is.

A Rózsafesztivál az elismerésekkel még nem zárul, vasárnap még minden kiállítás elérhető, reggel pedig még rózsafutás is lesz. A nap csúcsprogramja a rózsások felvonulása volt, ennek a megszervezésébe is sok energiát fektetett a Rózsahölgyek Rendje Egyesület, a hölgyeknek így nemcsak a huszadik születésnapra járt a torta, hanem a rengeteg munka elismeréseként is.

Szőregen három évvel ezelőtt alapított a részönkormányzat egy díjat, ezt mosta 90 éves Balázs István kapta, akinek egyrészt a részönkormányzatban, másfelől viszont a Sárgarózsa Népdalkörben végzett munkáját ismerték el. A városi rangú díjat Kovács Tamás, alpolgármester adta át, míg a Rózsahölgyeket Avramov András köszöntötte., az oklevelet az Egyesület jelenlegi elnöke, Hegedűs Anita, és a Rendet hosszú időn át vezető Godzsák Zoltánné vették át. A Rózsahölgyek Rendje is oklevelekkel készült, ők a rózsatermesztéssel foglalkozó vállalkozókat, a Rózsafesztivál szervezésében is aktív szőregieket díjazták.

A magyarországi rózsatőtermesztés egyik központjában, Szőregen minden év júniusában rendezvénysorozattal ünneplik a termesztők a virágok királynőjét, és ez így lesz annak ellenére is, ha a termesztés nem éli éppen virágkorát. Az idén 24. alkalommal rendezik meg a fesztivált, az elsőt 1999-ben tartották meg, és éppen a Rózsahölgyek Rendjének egyik alapítója, Makó Mária fejéből pattant ki az ötlet. Már akár a 25-ik  is lehetne a sorban, de egy év kényszerszünet után be kell érnünk azzal, hogy jövőre jubilál a fesztivál.

A programcsúcs szombaton volt, itt mindenkinek jutott az érdekességekből: bóklászhattak a rózsaföldeken, délután még a Te szedd feliratú autóval rózsából is betermelhettek a hőségben is kalandra vágyók. Délelőtt és ebéd után a szőregi csata műveleteit is felidézték. Az igazi látvány persze a debreceni virágkarnevállal is vetekedő felvonulás volt, az idén először rózsakamion is vonult, innen egymillió forint értékben ajándékutalványokat szórtak ezer forintos címletekben a közönség közé. A rózsakamion Szőregről is kimerészkedett, és egész nap járták a várost is. A felvonulásról készült galériánkat itt nézhetik meg.

Vasárnap reggel rózsafutást szerveznek, illetve Monostori András Idegenvezetésével az idén is kerékpáron ülve tekerhetnek végig Szőregen az érdeklődők. Híres emberek Szőregen címmel, hét híres és egy hírhedt ember történetét ismerhetik meg-Szőreg helytörténetéből.

Szlavkovits Rita, szeged.hu

szoreg.hu képtár