Szentmise, kalácsszentelés és a templom épületéről szóló előadás is volt a Szőregi Kisboldogasszony szerb ortodox templom búcsúján a hétvégén. Az esemény része volt a Szerb Kultúra Hónapjának.

Egészen november végéig várják programokkal az érdeklődőket a Szegedi Helyi Szerb Közösség tagjai. Rádity Milenkó alelnök lapunknak korábban elmondta, a programsorozatuknak már hagyománya van, ezért a mostani helyzet ellenére is úgy döntöttek, hogy megszervezik a nyolc elemből álló sorozatot a szigorú járványügyi szabályokat betartva. Céljuk, hogy nyomot hagyjanak a szerbek a szegedi kultúrában, és hogy minél többen megismerjék a történelmüket, az irodalmukat, a kulturális életüket és az egyháztörténetüket is.

 

A templomról meséltek

Szeptember 19-én és 20-án a szőregi Kisboldogasszony szerb ortodox templom búcsújával folytatódott az ünnep. Szombaton este a templom építészetéről és ikonosztázionjáról szóló előadást hallgathatták meg az érdeklődők.

A szőregi templom védőszentjének, Kisboldogasszonynak, azaz Szűz Mária születésének ünnepe, szeptember 21-re esik.

A Kisboldogasszony szerb ortodox templom Szőreg egyik legrégebbi, copf-klasszicista stílusban fennmaradt építménye, amely Szűz Mária születésének fölszentelt szerb ortodox templom. Az 1779 és 1785 között épült pravoszláv keresztény épület Csongrád-Csanád megye öt azon szerb temploma közé tartozik, a szegedi, deszki, újszentiváni, hódmezővásárhelyi mellett, amely a szerbek gazdag magyarországi múltjába ad betekintést.

 

Egyszer szinte teljesen leégett

Az 1848-as magyar forradalom idején gyakorlatilag Szőreg teljesen leégett, és ekkor a templomot is felgyújtották, amelyben az ikonosztáz a tűz martalékává vált. 1855-ben kisebb javítások történek. Az 1860-as helyreállítás után 1912-ben az épületet teljesen fölújították. A templom jelenleg is látható ikonosztázát szintén 1912-ben Slavko Gigić festőművész készítette el.

Az 1912-es fölújításkor lecserélték a tetőt borító zsindelyt palára, 1992-ben pedig már műemléki felújítás történt. Az új toronysisak és az ereszcsatornák is vörösrézből készültek, és teljesen megújult a tető- és toronyszerkezet. Az új tetőt barna műemlékpalával borították.

 

Műemléki felújítás

A templomot alászigetelték, új külső vakolást, ortodox vörös és világos rózsaszín festést kapott.

Az szőregi ünnepség vasárnap folytatódott, szentmisével és kalácsszenteléssel.

A Szerb Kultúra Hónapja októberben is folytatódik. Akkor például a bánáti szerb lakodalmi népszokásokról hallhatnak az érdeklődők előadást. A sorozat végén szintén a történelemé lesz a főszerep, ugyanis az első világháborúban elesett szerbekért lesz szentmise és koszorúzás a szegedi szerb templomban és temetőben.

Suki Zoltán, delmagyar.hu

Borítókép: Ortodox búcsút tartottak a szőregi szerb templomban. Fotó: Frank Yvette, delmagyar.hu

Kapcsolódó anyagok

szoreg.hu képtár