Kálmány Lajosra, a neves néprajzkutatóra emlékeztek Szőregen a Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő vezette Szőregi Baráti Kör tagjai. A rendezvényen Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum vezetője mondott beszédet.

Immár negyedik alkalommal emlékeztek meg Kálmány Lajosról (1852–1919), a neves néprajzkutatóról a Szőregi Baráti Kör tagjai a helyi plébánián. Az esemény szervezője,Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő (Fidesz) elmondta, hogy Szőregen kicsiny, de erős, szervezett és összeszokott közösségként működik az általa koordinált baráti kör, amelynek tagjai mind polgári eszmekör, mind a helyi értékek és az őrzendő hagyományok mellett elkötelezett közösséget alkotnak.

A rendezvényen Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum vezetője mondott beszédet. Kiemelte: Kálmány életében az 1882 és 1885 közötti időszak, amelyet szőregi segédlelkészként a faluban töltött, fontos része életművének, hiszen az itteni gyűjtésének eredményei beépültek később kiadott népi szövegeket tartalmazó, Koszorúk az Alföld vadvirágaiból és Szeged népe című több kötetes gyűjteményeibe is.

A baráti kör tagjainak Nagy Róbert szőregi plébános elmondta, hogy az idei év végén, a novemberi Szent Katalin-napi búcsúünnepen kezdődik meg a helyi templom jubileumi éve, amely az egész 2016. esztendőben szőregi egyházi programok tematikáját adja majd, annak jegyében, hogy a településrész templomát 1816 novemberében szentelték föl és adták át a régi híveknek.

szegedma.hu

Kapcsolódó anyagok

szoreg.hu képtár