Először alig fél kiló kenyér árát kínálta az M43-as autópálya nyomvonalára eső földterület négyzetméteréért a kisajátítással megbízott ügyvédi iroda, amit nem sokkal később váratlanul az ötszörösére emelt. Az érintett ingatlanok tulajdonosai úgy vélik, ultimátumot kaptak, az ügyvédi iroda szerint félreértésről van szó.

– Januárban igazságügyi ingatlanforgalmi szakértői véleményre hivatkozva hatvanegy-néhány forintot kínáltak a tervezett M43-as autópálya-építés miatt kisajátítandó földem négyzetméteréért. Két és fél hónappal később a szakértői vélemények felülvizsgálatára hivatkozva ugyanazért már ötször annyit ajánlott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. megbízásából eljáró budapesti Harsányi Ügyvédi Iroda. A levelek végén felhívták a „szíves” figyelmemet, hogy ha az ajánlatra 30 napon belül nem nyilatkozok vagy nem fogadom el, „úgy az ingatlan tulajdonjogának megszerzése végett a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően kisajátítási eljárást kezdeményezek” – mondta a Harsányi Gábor ügyvédtől január végén és április közepén kapott levelekre hivatkozva Miklós Ferenc. Az idős, nyugdíjas tápéi férfi megjegyezte, számára a levelek hangvétele ellentmondást nem tűrő, ultimátum. Azt mondta, megijedt, hogy a végén a földje sem marad meg, és még pénzt sem kap.

A Szegedet, az M5-ös autópálya északi csomópontját a román határral összekötő M43-as nyomvonalán már hónapok óta tartanak a kisajátítások, illetve megegyezés esetén a kisajátítást helyettesítő adásvételi szerződések megkötése és aláírása. Az érintett földek tulajdonosai közül sokan keveslik a kártérítés nagyságát. Többen is összefogtak, és ügyvédhez fordultak, ők a bíróságtól várják, hogy reális árat kapjanak az építtető magyar államtól.

Azt senki nem vitatja, ők sem, hogy a lakott területeket elkerülő autópályára szükség van. A pályázatot már kiírták. Május végén dől el, hogy a 85 százalékban uniós forrásból épülő M43-as autópályának ki lesz a kivitelezője.

– Én aláírtam a felkínált megállapodást, mert azt hittem, ha nem teszem, akkor a végén semmit nem kapok, s még elvész a kisajátítandó földdarabunk is. Nem értem, hogy honnan vették az árakat. Másokkal együtt én is azt hiszem, hogy becsaphattak bennünket. Januárban még fél kiló kenyér áráért vették volna meg a földünk négyzetméterét, utána nekünk is ötször annyit kínáltak – csatlakozott Miklós Ferenc véleményéhez Lele Mihály.

A szintén tápéi Laczi Istvánnénak először 104 ezer 685, később már 527 ezer 839 forintot kínáltak a kisajátítandó földjéért. Nem érti, hogy hirtelen miért nőtt meg a földje értéke. Az idős asszonyt még nem hívták szerződést aláírni, egyelőre bizonytalan, hogyan dönt.

Másokhoz hasonlóan Laczi Istvánné is azt mondta, közölni kellett volna velük, hogy ha nem fogadják el a magasabb kártérítést sem, a kisajátítás megindítása nem azt jelenti, hogy egy fillért sem kapnak a földjükért.
Szakaszok. Az M43-as első, 6,7 kilométeres szakasza Tápé és Algyő mellett elhaladva az M5-öst és a Hódmezővásárhely felé vezető 47-es utat köti össze, a 8,7 kilométeres második a Tisza-híddal a 47-es úttól Marosleléig tart, a 19 kilométer hosszú harmadik Makót kerüli el északról.

Lehet több, lehet kevesebb

– Sajnálom, ha valaki ultimátumnak, fenyegetésnek vélte a levelünkben leírtakat, erről szó sincs. Az eljárás menetéről tájékoztattam az érintetteket. Eddig több ezer hasonló ügyben jártam el, ilyen értelmezéssel még nem találkoztam. Természetesen a kisajátított földért valamennyi arra jogosult kap kártalanítást, annak nagysága azonban eltérhet az általunk közöltektől, lehet kevesebb és több is. Pontos számot nem tudok mondani, de azoknak, akik elfogadták az első ajánlatot, s aláírták az adásvételi szerződést, nincs módjuk változtatni – nyilatkozta lapunknak Harsányi Gábor ügyvéd.

Magyarázat a két ajánlatra

Csicsely Gábor, az M43-as autópálya projektvezetője a két ajánlat közötti különbséget azzal magyarázta, hogy a szakértő először a földhivatalok adatai alapján állapította meg az árakat. A szigorú kontrol miatt sem tehették meg, hogy azokat ne vegyék figyelembe. A projektvezető elmondta, a megbízásukból eljáró ügyvédi iroda, illetve ügyvéd, nem kap sikerdíjat, viszont abban érdekelt, hogy határidőre elvégezze a feladatát. A területszerzéssel kapcsolatos lakossági kérdések és észrevételek megválaszolása érdekében a NIF Zrt. május elsejétől megindította a területfejlesztési ügyfélszolgálatát. Bővebben erről a http://www.nif.hu honlapon lehet olvasni – mondta a társaság kommunikációs vezetője, Fazakas Orsolya.

Oláh Zoltán, delmagyar.hu, 2008. május 3.
Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu ‘M43-as út’ dossziéja