Téli szünetre levonultak az épülő M43-as nyomvonalán dolgozó régészek. Gyorsabban haladtak, mint várták. A raktárban hároméves leletfeldolgozás kezdődött. Az ásatások tavasszal folytatódnak, határidő: április vége.

A Móra Ferenc Múzeum szakemberei idén július 15-én kezdték a régészeti leletmentő munkát az M43-as autópálya nyomvonalán. A szatymazi autópálya-lehajtótól Marosleléig tartó, 24 kilométeres és 70 méter széles sávon elhelyezkedő kutatóhelyeken – megírtuk – 45-en dolgoztak a feltárásokon, amelyekre bruttó 822 millió forintért szerződtek a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálattal.

– A megfeszített tempójú terepmunka után a hideg idő beparancsolta munkatársainkat a raktárba. A rengeteg lelet feldolgozása folyik – közölte Zombori István megyei múzeumigazgató. Akár egy kisebb üzemben, megmossák a cserépdarabokat, és tisztítják. A lelőhelyeken részletes térkép szerint regisztrált darabokat a Boross József utcai raktár emeleti műhelyében terítik szét. Ott ragasztják össze a restaurátorok, amit lehet, hogy újabb leltározás után raktárba lehessen vinni őket. A 26 lelőhely kiásását nagyrészt teljesítették a régészek. A kutatást 2009. április 30-áig kell elvégezni. A fagyok után jövőre tehát várhatóan nagyjából két hónapjuk marad még a szabad ég alatti kutatáshoz.

– Túlteljesítettük a terveinket 4 hónap alatt. A hét csapat összességében több mint 229 ezer négyzetmétert tárt fel – mondta Balogh Csilla, az M43-as ásatás vezetője, régész. Eddig összesen 2918 objektumot – lakóházat, szemétgödröt, sírt, árkot – ástak ki és dokumentáltak. Több száz rekesznyi leletanyagot, elsősorban cserépanyagot hordtak be a raktárba. A gazdag leletanyag csaknem tízezer évet ölel fel, időszámításunk előtt 8 ezertől a Krisztus utáni 1400-as évekig. A régész érdekességet is említett: ritka, 4–5. századi csőrös kerámiakiöntő került elő a makói elkerülő út helyén. Új lelőhelyet nem nyitnak ki többet, de hat helyen a terület bővítése még hátra van. Ennek a közel 35 ezer négyzetméternek a feltárása húzódik át tavaszra. A feldolgozás végső határideje: 2011 vége.

Puzzle cserépből

Nagy tételű restaurálásba 8 éve, az M5-ös feltárása kapcsán csöppentek a Móra-múzeum munkatársai, előtte nem ilyen üzemi méretű kirakást, illesztést végeztünk – hallottuk Vidovics Teréztől, aki 25 éve restaurátor. – Egy lelőhelyen belül szortírozzuk a cserepeket anyag, szín és égésnyomok szerint. Utána tovább válogatjuk perem és minta alapján. Szemünk, kezünk megtanulja a kirakást, és a memóriánk segít, hogy a darabok gyorsan egymásra találjanak.

Dombai Tünde, delmagyar.hu, 2008. december 18.
Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu ’43-as út’ dossziéja