Három olyan, Szegedről kivezető útirány van, amely mellé csupa kis- és középvállalkozás települt: a röszkei irányt követő Szabadkai, a Vásárhelyre vezető Algyői és a 43-as út forgalmát viselni kénytelen Szőregi út.

Makó, Szabadka, Baja, Budapest, Csongrád, Vásárhely: hat város, hat irány. Feléjük mutatnak és vezetnek Szeged sugárútjai. Közülük azonban csak három, a röszkei irányt követő Szabadkai, a Vásárhelyre vezető Algyői és a 43-as út forgalmát viselni kénytelen Szőregi út az, amelyik szinte mágnesként vonzotta magához a kis- és középvállalkozásokat.

A forgalmas utak melletti családi házak szinte mindegyikébe vállalkozások költöztek, az eredeti épületeket vagy átalakították, vagy lebontották, hogy helyükre a cégek profiljának megfelelő üzletek, szervizek, irodák költözzenek.

Az észveszejtő átalakulás – Berkó Sándor, egy autószerviz- és autóvillamossági vállalkozás tulajdonosa szerint – hat év alatt következett be.

Amikor ők az Algyői útra települtek, egy elhagyatott területnek, majdhogynem sártengernek számított a városrész. A mostani épület helyén állt vályogházat lebontották, és alakították ki a maguk igényei szerint a szerviz épületét. Azóta pedig a szemközti sor is teljesen kiépült, autókereskedők nyitották meg egymás után a szalonjaikat.

A tulajdonos elmondta, a hely kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy forgalmas út mellett építkezzenek, olcsó telken, ugyanakkor megjegyezte, beljebb a városban nem is kaptak volna engedélyt. Ma azonban már akkora a forgalom, hogy az autósok csak előre néznek, nem is veszik észre, milyen cégek próbálják az út mentén eladni a szolgáltatásaikat.

Van a főútvonalnak előnye, de hátránya is – fogalmazott Márki György szódás, aki a Szabadkai út mellett épített új, lakóházzal egybeépített üzemet 2001-ben. Aki ugyanis céltudatosan keres egy mestert, vagy egy szolgáltatást, az bemegy a mellékutcába is. Igaz viszont, a teherautóval, kamionnal érkező szomjas ügyfélnek a széles Szabadkai úton könnyebb megállnia. Márki György édesapja még a Vak Bottyán utcában alapította az üzemet, az azonban már nem felelt meg az uniós követelményeknek, ezért kellett a költözés mellett dönteni.

A szomszédságban lakatos, büfé, élelmiszerbolt, csempeszaküzlet, takarmánybolt, Prímagáz-telep és kutyaeledeles található, száz-kétszáz méteren belül. A fürdőszoba szaküzlet is lakóháznak épült eredetileg, de némi átalakítást követően átminősítették. A szolgáltatásaikból élők szerint a Szabadkai út forgalmát kissé visszavetette, hogy elkészült az M5-ös. Mellesleg az M43-as átadásától már most tartanak az Algyői és a Szőregi úton egyaránt, miközben ma a hatalmas forgalom miatt panaszkodnak.

Fekete Klára
Délmagyarország Online, 2008. január 31.