A környezetgazdálkodás főkertésze büszke a szőregi körforgalom növényeire. Sirkó Zoltán velük szemlélteti, hogyan lehet minőségi munkát végezni kevés pénzből hosszú távra.

– Nem lesz sétagalopp a munkám, komoly kihívások előtt áll a cég; egyre kevesebb pénzből kell emelni a színvonalat. Mellébeszélés nincs – idézi Sirkó Zoltán, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. új főkertésze, miben állapodtak meg Makrai László igazgatóval, amikor egy éve belépett a társasághoz. Túl van néhány komoly beruházáson, és úgy érzi, sikerült bebizonyítania, hogy elkötelezett a minőségi munka iránt. A követelményeket az egyéves szőregi körforgalom ágyásain szemlélteti, ez volt szinte az első akciója. Az az elv, hogy újszerű megoldásokkal dolgozzanak, és hosszútávon, minimális erőforrással fenntartható zöldfelületet hozzanak létre. Ha ezt lefordítjuk fákra, virágokra, a körforgalom rendkívül mostoha körülményeknek kitett növényein mindjárt az a feltűnő, hogy évelőkkel dolgoznak. Az olyan pozsgások, mint a varjúháj, tartják a vizet, dekoratívak, és alig kell hozzájuk nyúlni. A többi fortély szinte láthatatlan. A talaj előkészítését a cégnél előállított zöldkomposzttal végzik, és nem külföldről vásárolt alapanyagot használnak, mint korábban. Ezután leterítik agroszövettel, mert ez visszatartja a vízpárolgás 30 százalékát, és nem is gyomosodik. Abba ültetnek. Az öntözést a legköltségkímélőbb csepegtetőcsövekkel oldják meg, a növények tövét pedig szintén saját gyártású faaprítékkal takarják be. A főkertész büszke a körforgalomra, mert olyan szőregiektől kaptak segítséget és dicséretet, akik generációk óta kertészkedésből élnek.

Annak ellenére töretlen a főkertész munkakedve, hogy a legújabban elkészült Thököly utcai körforgalomból másnapra kilopták az egyik spiráltuját. A társaság feljelentést tett a rendőrségen.

Sokkal szembetűnőbb az idei nagy fejlesztésük: újrarajzolták a Széchenyi téri egynyári ágyásokat. A szakember szerint a város emblematikus parkjának legfőbb díszét adó színpompás virágok eddig a dekorációs értékükhöz méltatlan keretekben kaptak helyet. Pénzek átcsoportosításával átalakították az ágyásokat, javították a talajt és annak tápanyagtartalmát, hiszen az a kertészeti munka alfája és ómegája. Végül klímatűrő, betegségeknek ellenálló, változatos hazai nemesítésű egynyári növényeket ültettek ki. A hiányzó anyagokat saját alapanyagokkal és szakmaisággal pótolták. Igaz, hogy az átalakítás néhány hetes késést okozott a kiültetésben, a főkertész reményei szerint viszont jelentősen megszépíti a tér összképét. Így lehet méltó folytatása a tavaszi látványt meghatározó tulipános dekorációnak, amelyhez 42 ezer extraminőségű tulipánhagymát használtak fel. A virágözönt rendszeresen fotózták a járókelők, sok esküvői képnek szolgált hátteréül, ebből a szakember arra következtet, hogy a helybeliek és a turisták is elégedettek voltak a látvánnyal. A tulipánhagymák jelenleg nyári pihenőjüket töltik a cég új raktáraiban.

 

Gúzsba kötve

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. évről évre egyre kevesebb önkormányzati támogatást kap parkfenntartásra: 2010-ben 214 milliót, 2011-ben és 2012-ben 150-150 milliót, idén pedig 123 millió forintot. Ehhez képest a társaság 2010-ben 324 milliót költött a város zöldfelületeire, 2011-ben 355 milliót, 2012-ben pedig 316 millió forintot fordított a parkokra.

Dombai Tünde, delmagyar.hu