Bár a tervezett M43-as autópálya területén végzendő régészeti munkák előkészítése a szegedi Móra Ferenc Múzeumban már februárban befejeződött, a feltárás a hiányzó engedélyek miatt egyelőre nem kezdődhet meg – közölte a Csongrád Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője szegedi sajtótájékoztatóján.

Zombori István elmondta, hogy hónapok óta várják az engedélyezési procedúra végét, de egyre inkább úgy tűnik, idén már nem lesz jelentős előrelépés a munkákban.

Mostanra ugyan kitűzték a régészeti nyomvonalat, de továbbra is hiányzik az egyik alapszerződés. Ez a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat között kellene, hogy létrejöjjön, és ez határozza meg a régészeti munkát. Míg ez hiányzik, a Csongrád megyei szakemberek nem dolgozhatnak – magyarázta Zombori István.

A feltárásra alkalmas hónapok közben gyorsan telnek, ha hamarosan aláírják a szerződéseket, akkor is nyár vége a legkorábbi időpont, mikor elkezdődhet az érdemi munka. Október végén, november elején azonban az idei évre be is kellene fejezni a feltárást, miután az időjárás akkor már nem teszi lehetővé a munkát – tette hozzá a múzeumi vezető.

A csaknem 300 ezer négyzetméteres területet érintő feltárásra tizenkét teljes, végigdolgozott, aktív hónapot kértek a régészek pályázatukban, ez összesen másfél-két évet jelent – mondta el Lőrinczy Gábor, a múzeum régészeti osztályvezetője. A munka során 22 lelőhelyet határoztak meg, melynek feltárásában hét csapat dolgozik majd. A kijelölt terület 24 kilométer hosszú és hetven méter széles.

Lőrinczy Gábor beszámolt arról is, hogy ugyanakkor máris sikereket hozott a jövőbeli stratégiai gáztározó, illetve az ukrán magyar határ és Algyő között épülő gázszállító vezeték mentén február vége óta folyó feltárás. Az eddigi munka során a múzeum régészei találtak egy avar és egy szarmata temetőt, valamint bronzkori és Árpád kori település nyomaira is bukkantak. Az ötvennégy lelőhelyből eddig negyvennégyet tártak fel.

mult-kor.hu, 2008. május 22.
Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu ‘M43-as út’ dossziéja