Egy aktív évre van szükségük a megyei régészeknek az M43-as autópálya nyomvonalának feltárásához. A szakemberek ugrásra készen állnak, hónapok óta szerződésre várnak.

Nem kötött még szerződést az M43-as autópálya nyomvonalának kötelező régészeti feltárására a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat és a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. Emiatt a megyei régészek várhatóan csak júliusban vagy augusztusban kezdhetik el a terepmunkát – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Zombori István megyei múzeumigazgató.

– A megyei múzeumok 7 régészcsapata és az ELTE régészeti intézetének szakemberei február óta ugrásra készen várják, hogy a szatymazi elágazástól Marosleléig tartó 70 méter széles és 24 kilométer hosszú sávon kijelölt 22 lelőhelyet kiássák – tudtuk meg Lőrinczy Gábor régészeti osztályvezetőtől. Ennek a 294 ezer négyzetméternek a feltárása 12 hónapos munka, ami – mivel időjárástól függő – csak október végéig folytatható. A szakszolgálat egységesen fizet az autópálya-régészetért: 2000 forintot kap az intézmény négyzetméterenként.

delmagyar.hu, 2008. május 22.
Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu ‘M43-as út’ dossziéja