Több mint száz kiállító részvételével csütörtökön délután kezdetét vette a Széchenyi téren a hetedik alkalommal megrendezett Hungarikum Fesztivál, a minőségi magyar termékek és szolgáltatások seregszemléje. A vasárnap estig tartó fesztivál kiállítóit és vendégeit a házigazda város nevében Solymos László alpolgármester köszöntötte.

Az alpolgármester elmondta, a hungarikumokat felvonultató kiállítás Szeged legfiatalabb, hét évre visszatekintő fesztiválja, ám egyben az egyik legtartalmasabb is. Négy napon keresztül a szegediek és a város vendégei megismerkedhetnek Magyarország és a tájegység értékeivel, betekintést kaphatnak arról, mitől híres a magyar nép.

Ujhelyi István: a turizmus fejlesztéséhez politikai összefogás kell!

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a fesztivált megnyitó beszédében kiemelte, hogy 2008-ban Szegeden elsőként szervezték meg a minőségi magyar termékek kiállítását és vásárát. Az immár hetedik ízben megrendezett fesztiválra érkező vendégek megkóstolhatják a magyar konyha ízeit, a hagyományos magyar szőlőfajtákból gondos munkával készült kitűnő borokat, a páratlan ízvilágú pálinkákat, megismerkedhetnek népi hagyományaink remekeivel és a páratlan kézműves termékekkel – sorolta a politikus, majd emlékeztette a hallgatóságot arra, hogy a hungarikummozgalom célja a csak a magyarságra jellemző nemzeti értékek felkutatása, megőrzése, hasznosítása és továbbadása a következő generációk számára.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az EP közlekedési és idegenforgalmi bizottságának alelnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar fesztiváloknak kiemelt szerepe van a turizmusban.

A magyar GDP-ben 9,9 százalék a turizmus és vendéglátás részesedése, a 400 ezer embert foglalkoztató ágazat azonban rendkívüli módon ki van téve az időjárás mellett a gazdasági válságok és a politikai döntések hatásának – közölte a politikus.

A képviselő szerint a hazai turizmus fejlesztéséhez politikai összefogásra van szükség, hiszen elképesztő versenyben kell helytállni.

Borászok, hentesek és citerakészítők is várják a vendégeket

Elekes Zoltán fesztiváligazgató szerint a szegedi seregszemle fontos célja, hogy ébren tartsa a régi magyar hagyományokat, hogy azokat a fiatalabb generációk is megismerhessék. A fesztiváligazgató külön kiemelte a „szegedikumokat”: a szegedi papucsot, a szikvizet és a paprikát, amelyek különösen fontosak a város szempontjából.

Az idei, több mint száz kiállító között találhatunk borászatot, pálinkaházat, hentesárut, és egyéb, a gasztronómiához szorosan kötődő terméket, ám nemcsak az ételek és italok kedvelőinek érdemes ellátogatni a fesztiválra: az érdeklődők a Dél-Magyarországi Alkotók Népművészeti Egyesületének pavilonjában megismerhetik a csipkeverők, bőrművesek, papucsosok, citerakészítők, foltvarrók, mézeskalácsosok és a többi, kézzel készített áruk mestereinek munkáját is.

Természetesen az idén is felvonultatják a „szegedikumokat”, azaz a szegedi hungarikumokat is, mint amilyen a világhírű szegedi papucs, a paprika, a szőregi rózsa, valamint a makói hagyma, vagy a szatymazi őszibarack. A kulturális hungarikumoknak pedig a téren felállított színpad ad helyet vasárnap estig.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu