Tizenhatodik alkalommal ünneplik Szőreg világhírű rózsáját: június 20-22. között koncertek, színpadi műsorok és előadások várják a kilátogatókat. A rendezvénnyel együtt péntek délután megnyitották a hazai termékeket felvonultató Hungarikum Falut is.

Szőreg méltán híres, nagy múltú virága kapcsán immár 16. alkalommal rendez ünnepséget a városrész. A Szőregi Rózsaünnep nem csak a virágok királynőjéről szól, hiszen számos, hazánkhoz köthető különlegesség is várja a kilátogatókat kézműves termékektől a magyaros ízekig. Emellett koncertek, színpadi előadások és zenés műsorok gondoskodnak a jó hangulatról három napon át.

Rózsaünnepi megnyitó a Pálya téren. Fotó: rozsaunnep.hu

Rózsaünnepi megnyitó a Pálya téren. Fotó: rozsaunnep.hu

“Hónapok áldozatos munkájának köszönhetően nyithatjuk meg ma délután az immár 16. alkalommal visszatérő rózsaünnepet. Három napig ünnepeljük ezt a csodálatos virágot, a legfőbb érdem azonban a termelőké, akik óvták és gondozták ezt a növényt” – mondta el nyitóbeszédében Rózsavölgyi József, a térség önkormányzati képviselője. A Fidesz-KDNP-s politikus köszönetet mondott Szeged városának a támogatásért, illetve megköszönte a helyiek segítségét is, akik több ezer rózsával járultak hozzá a rendezvény feldíszítéséhez. “A rózsánál talán csak a spárga termesztése számít nehezebb mezőgazdasági munkának, hálát kell hát adnunk a helyi lakosok áldozatos munkájáért. Termésük megszépíti mindennapjainkat, ballagások, évfordulók, ünnepségek elengedhetetlen és szemet gyönyörködtető virágai az övék” – emelte ki a megnyitón Gyimesi László, a szegedi Fidesz polgármesterjelöltje.

A szőregi rózsa egész Csongrád megye kincse, melyre az ország is büszke lehet – erről Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke beszélt. A helyi értékek népszerűsítését régóta kiemelt feladatként kezelik, melynek céljából a rózsaünnep szívében megnyílt a Hungarikum Falu is. Itt az érdeklődők helyi termelők kínálatában válogathatnak akácmézből, fűszerpaprikából, a helyi borvidék italaiból, de megismerkedhetnek a kalocsai matyó és a halasi csipke elkészítésének módjaival egyaránt.

A háromnapos ünnep alatt híres előadók váltják egymást a színpadon: fellép Demjén Ferenc, a Kormorán, ByeAlex, Kállay Saunders András, Balázs Fecó, L.L. Junior és Dolly Roll zenekar is.

Illés Attila, szegedma.hu

Frissítés:

Bár a Fidesz szegedi szervezete a június 5-i jelölőgyűlésén Gyimesi László városi elnököt, önkormányzati képviselőt választotta elsöprő többséggel polgármester-jelöltnek, pártja mégsem őt, hanem Kothencz Jánost, a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatóját indítja Szegeden polgármester-jelöltként az októberi helyhatósági választáson. Erről csütörtökön döntött a Fidesz országos választmánya, melynek tagja Orbán Viktor és Kövér László is.

Forrás: szegedma.hu, 2014. július 3.

Kapcsolódó anyagok

Borítókép: Rózsaünnepi megnyitó a Pálya téren. Fotó: rozsaunnep.hu