Megvolt az első kapavágás, hétfőtől gőzerővel dolgozhatnak a múzeum régészei az M43-as nyomvonalának feltárásán. A megbízatás most csak a leletmentésre szól, és megyei ellenőrző bizottság felügyeli a munkát.

A fenntartó megyei önkormányzat csütörtöki rendkívüli közgyűlése jóváhagyta a Móra Ferenc Múzeum szerződését az M43-as autópálya nyomvonalának régészeti feltárására bruttó 822 millió forint értékben, amit az intézmény a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálattal kötött. Tegnap pedig Magyar Anna, a közgyűlés elnöke és Zombori István múzeumigazgató Algyő határában el is végezte az első jelképes kapavágást.

– A tényleges munka hétfőn kezdődik. A feltárás a júliusi 35 fokos hőségtől a novemberi mínusz 5 fokig tart, hogy amint felenged a talaj menti fagy, megint kezdhessünk – utalt a múzeumigazgató a megfeszített tempójú leletmentésre, amelynek határideje április vége. A szatymazi autópálya-lehajtótól Marosleléig tartó 24 kilométeres és 70 méter széles sávon elhelyezkedő 22 kutatóhelyen 7-8 megyei régészcsapat dolgozik 45 fővel. A 294 ezer négyzetméteren sok leletre számítanak. Az eredményekről a múzeum honlapján – http://www.mfm.u-szeged.hu – rendszeresen beszámolnak. A leleteket menet közben kamaratárlatokon mutatják be.

Zombori Istvánt egy éve választotta meg a közgyűlés a múzeum élére. Kinevezett elődjét éppen a korábbi, az M5-ös autópálya-régészetnél felmerült elszámolási fegyelmezetlenség miatt bocsátotta el a megye. Kérdésünkre, mi a garancia, hogy ezzel a mostani M43-as ásatással nem lesz probléma, az igazgató azt mondta: ez jóval kisebb és áttekinthetőbb feladat. Csak az ásatással foglalkoznak, földmunkákkal nem, vagyis gépparkot, alvállalkozókat nem mozgatnak. A megye részéről kéthetente háromtagú ellenőrző stáb is kontrollálja a munkát.

delmagyar.hu, 2008. július 12.
Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu ‘M43-as út’ dossziéja