Fűszerpaprikákat tesztelt a Magyar Gasztronómiai Egyesület. A szakértők szerint egyáltalán nem lenne szabad hungarikumnak nevezni az áruházakban kapható fűszerpaprikák többségét.

Fűszerpaprikákat tesztelt a Magyar Gasztronómiai Szövetség: a tesztcsapatban részt vettek fűszerpaprika-szakértők, paprikakutatók, egy kolbászkészítő, egy szakács illetve a neves gasztro-egyesület tagjai.

A társaság idei paprikatesztjének mezőnye valamivel erősebb volt, mint a három évvel ezelőtti, de látványos javulást nem észleltek. Az egyesület közlése szerint annyi pozitívum elmondható, hogy a minták között kevesebb volt a fogyasztásra alkalmatlan, hibás tétel. Most is sok olyan akadt azonban, amely díszcsomagolásban, nemzetiszín szalaggal, tanúsítványnak látszó plecsnikkel feszített az üzletek polcain, miközben gyalázatosan gyenge minőségű, rossz ízű volt.

Molnár B. Tamás, az egyesület alapítója a híradó.hu-nak elmondta, hogy aki akar, talál magának jó őrölt fűszerpaprikát, kérdés, hogy hol, mert a kiskereskedelemben kapható termékek többsége csapnivaló.

A 19 vizsgált tételből a kóstolók hatot találtak kiváló minőségűnek, négyet pedig még elfogadhatónak.

A tesztelt paprikák kiválasztásában szerepet játszottak az informális csatornákon kapott címek, de ügyeltek rá, hogy olyanokat teszteljenek, amelyek a kiskereskedelemben többé-kevésbé elérhetőek. Ezenkívül széles körben is kapható, a kiskereskedelmi forgalom túlnyomó részét alkotó termékeket is vizsgáltak. Molnár B. Tamás szerint, ha csak a nagyáruházak kínálatát teszik próbára, akkor a gyenge minőség ellenfeleiként a pirospaprikát tartó polcokat teljesen lesöpörhették volna.

Sőt, az étteremkritikusként is ismert egyesületalapító szerint a győztes terméket előállító közepes méretűnek tekinthető cég is vétkezik, hiszen nagyrészt nem a bemutatott mintáéhoz hasonló minőséget produkál. Nagy tételben sok gyenge, középszerű pirospaprikát ad el, és ez még inkább igaz a piac kétharmadát uraló cégcsoportra, amelynek a legismertebb hazai előállítók a tagjai – tette hozzá.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2015-ös fűszerpaprikatesztjének végeredménye

1. Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft. – Szegedi paprika OEM

2. Szabó Péter (Bátya)

3. Kiss család (Bezdán)

4. (holtversenyben) Mohai Tibor (Érsekcsanád);

4. (holtversenyben) Rubin Szeged Paprikafeldolgozó Kft. – Szegedi Paprika OEM, bio

4. (holtversenyben) Lacikonyha Magyarország Kft. (Békéscsaba) – Lacikonyha Csemege fűszerpaprika

7. Szegedi István (Jánoshalma)

8. Kovács Zoltán (Érsekcsanád)

8. Szegedi Paprika Zrt. – Csemege őrölt paprika

A mezőny gyengébb felében végzett (többek között)

  • Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. – Kalocsai OEM paprika
  • Chili Trade Kft. (Bátya)
  • Szegedi Paprika Zrt. – Szegedi paprika OEM
  • Kotányi Szegedi paprika

penzcentrum.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: shutterstock.com