Jogerősen 1 év 2 hónap, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság tegnap az a férfit, aki felelős egy román turistabusz augusztus 11-én Szeged mellett bekövetkezett balesetéért – tájékoztatott Cseh Attila bírósági szóvivő.

Jogerősen 1 év 2 hónap, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság tegnap az a férfit, aki felelős egy román turistabusz augusztus 11-én Szeged mellett bekövetkezett balesetéért – tájékoztatott Cseh Attila bírósági szóvivő. A balesetben az utasok közül többen súlyos, mások nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A bíróság tömegszerencsétlenséget okozó, közúti közlekedés biztonsága elleni bűntettben mondta ki bűnösnek a 37 éves, Kelet-Romániából, Botosani megyéből származó, Spanyolországban betanított munkásként dolgozó férfit. Mint megírtuk, augusztus 11-én hajnalban egy Spanyolországból érkező román turistabuszon utazott a férfi, aki a 43-as úton, Szeged határában megkérdezte a gépkocsivezetőt, hogy az autóbusz Zágráb felé tart-e. A sofőr mondta neki, hogy Bukarest felé haladnak, mire a gyanúsított két kezével megragadta az autóbusz kormányát, és jobbra rántotta. A busz az út melletti szervizútra borult. 49 utas volt benne, akik a vészkijáraton és a kitört szélvédőn másztak ki. A helyszínről 14 sérültet szállítottak el a mentők, több könnyű sérültet a helyszínen láttak el.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott az igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény alapján paranoid személyiségtorzulásban szenved. Az eset idején olyan paranoid pszichotikus állapotban volt, amelyhez extrém mértékben beszűkült tudat és a szituáció kifejezett félreértelmezése társult. Ez a vádlottat mind a felismerésben, mind a megfelelő cselekvésben súlyosan korlátozta.

delmagyar.hu, 2009. szeptember 12.

Kapcsolódó anyagok

Előzetesben a szőregi buszbaleset okozója
A szoreg.hu ’43-as út’ dossziéja