Az Európai Bizottság egy éven belül dönt arról, védett eredetű élelmiszer-ipari termékké minősíti-e a makói hagymát. A Pick szalámi mellett ilyen védelemre vár még a szegedi paprika és a szőregi rózsatő is.

Az unióban is elfogadott eljárás betartásával az EU-ban egyedül csak Szegeden lehet hagyományos téliszalámit előállítani. Hasonló, úgynevezett védett eredetű agrárterméknek azonban több más, megyénkben jellemző terményt, árut is szeretne hazánk bejegyeztetni.

Az Európai Bizottság internetes információi alapján ugyanis védelemre vár a szegedi paprika és a szőregi rózsatő, valamint a makói vöröshagyma is. Ezzel Európa legtöbb védett termékkel rendelkező országa közé emelkedhetünk – bár a nyertes az unióhoz 2004-ben csatlakozott országok közül egyelőre Csehország, ahol tíz ilyen „szabadalommal” is büszkélkedhetnek. Magyarország – a Csongrád megyei különlegességek mellett – a tokaji borokkal, a csabai, a gyulai és a budapesti, Herz kolbásszal, a gönci kajszibarackkal, a hajdúsági tormával és az alföldi kamillavirággal is pályázik.

Megtudtuk: az unión belül egyre inkább kiéleződik az eredet helyére utaló védelem kérdése, hiszen például a Tokaj-hegy határon túlnyúló részei miatt a szlovákok is pályázatot nyújtottak be. Hasonló helyzet elméletileg kialakulhat a makói hagymával kapcsolatban is, hiszen hagyományosan a Maros túlpartján, a mai, Romániához tartozó földeken sem lényegesen eltérőek a földrajzi és termőtalaj-jellemzők, mint egy-két kilométerrel északabbra, így a makói védelem lényeges lehet. Információk szerint a döntési folyamat idén gyorsul, így elképzelhető, hogy egy éven belül határozat születik a még futó magyar pályázatok ügyében.

– Kereskedelmi szempontból is hasznos az eredetvédettség, ami elsősorban a külföldi piacokon szavatolná a makói hagyma minőségét, ezért várjuk, hogy a bizottság pozitív döntést hozzon – fogalmazott a hagymával kapcsolatban Mágori Józsefné termelő, kereskedő.

Az ár döntő

A címkéken túl elsősorban az ár a döntő tényező az EU-ban is, ahol a speciális eljárással előállított makói termény így jelenleg versenyhátránnyal küzd – nem úgy, mint a fokhagyma. Hazánk földrajzi pozíciója kedvező változást hozhat, hiszen az olajár emelkedésével a hozzánk közelebbi piacokra sokkal drágábban juthat el a holland, német termény – így a nemzetközi eredetvédelemmel megerősített makói hagyma egy éven belül újra helyzetbe kerülhetne.

Délmagyarország Online, 2008. január 28.