A pénteken kora délután bedugult 43-as úton a nagy forgalom ellenére is többen haladtak nagyobb sebességgel a megengedettnél. A Szőregi úton hétfőn üzembe helyezett két sebességmérőnek román és magyar rendszámú autó sofőrjét egyaránt figyelmeztetnie kellett.

„Lassíts!” – olvastuk többször is a figyelmeztetést tegnap kora délután a 43-ason. A Szőregi út 64. szám előtt üzemel hétfő óta két digitális berendezés, amely a mellette elhaladó autók sebességét méri, és kijelzi, ha azok a megengedettnél gyorsabban haladnak.

Tegnapi lapszámunk Csörög rovatában többen panaszolták: sokan nem tartják be a sebességet a 43-ason, nappal is szükség lenne fokozott rendőri jelenlétre, sebességmérést is ritkán látnak. A berendezést ezért tegnap munkaidőben teszteltük és – láss csodát – nem szereztünk túl rossz tapasztalatokat. A legnagyobb sebességgel egy magyar rendszámú autó haladt el a tábla mellett Makó irányába: a megengedett ötven kilométer helyett hatvanegyet mért a tábla.

Azt azonban nem hagyhattuk figyelmen kívül, hogy a 43-as út ezen szakasza tegnap mindkét irányban szinte teljesen bedugult: a legtöbb jármű csak vánszorogni tudott a táblák közelében. De amint egy kis levegőhöz jutottak a sofőrök, máris a gázra léptek: ötvenhét-ötvenkilenc kilométeres sebességgel hajtottak az úton.

Amin igazán meglepődtünk: a korábban sok panaszt kiváltott román rendszámú kamionok – tegnap elég keveset láttunk belőlük – még az ötven kilométeres sebességet sem érték el a Szőregi út elején. Egyébként a már említett legtöbbel haladó autó sofőrjét sem büntették volna meg a rendőrök, ha elkapják. A május 1-jén életbe lépett objektív felelősség elve szerint lakott területen belül 50-es tábla mellett 65 kilométeres sebesség alatt nem jár bírság.

– Csakis hitelesített eszközzel, azaz traffipaxszal lehet szankcionálni. A sebességmérő berendezésnek figyelemfelkeltő szerepe van, és ha néhányan lassítanak a látványától, már megérte az üzembe helyezése – mondta Vad Róbert, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára.

A tervek szerint a közeljövőben többször is kimegy majd traffipaxozni a rendőrség a táblák közelébe. Aki nem lassít a jóindulatú figyelmeztetés hatására, azt néhány száz méterrel később megbüntethetik.

delmagyar.hu, 2008. augusztus 30.
Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu ’43-as út’ dossziéja