Jóváhagyta a megyei közgyűlés a szegedi múzeum 800 milliós szerződését: indulhat az M43-as út nyomvonalán a régészeti föltárás. A kórházak integrációja is terítékre került.

Vitával kezdődött a rendkívüli megyei közgyűlés. A szentesi Szirbik Imre szerint nyílt ülésen lehetett volna tárgyalni a szentesi gimnázium igazgatói posztjával kapcsolatos döntést. A főjegyző, Csonkáné Balda Ilona szerint viszont kötelező a zárt ülés, miután erről nem tudták most megkérdezni az érintettet, és korábban a megválasztásakor ilyen eljárást kért. Szirbik szerint a főjegyzői gondolat nem sorolható a Magyar Köztársaság jogforrásai közé. A többség döntött, zárt ülésen tárgyalták az ügyet, de Piri József megjegyezte: ez így törvénytelen.

A képviselők szintén zárt ülésen döntöttek arról, hogy a megyei önkormányzat jóváhagyja: a Móra Ferenc Múzeum 800 millió forintért szerződik egy nem mindennapi régészeti munkára. Ez az M43-as nyomvonalának föltárása és a leletek kezelése. Ma délután egy szimbolikus kapavágással meg is kezdődhet a föltárás, hogy aztán minél hamarabb elkezdődhessen az útépítés is. A közgyűlés deklarálta, minden segítséget megad a múzeumnak ahhoz, hogy tartani tudják a határidőket.

A megye eldöntötte, közbeszerzési eljáráson választ telket és kivitelezőt, hogy megoldja a múzeum raktározási gondjait. Az ügyet már kétszer is zárt ülésen tárgyalták, mert üzleti titkot érint, de annyit lehet azért tudni, hogy egy Szegedre települő bevásárlóközpontnak van szüksége a Boros József utcai múzeumi raktár épületére, ezért tárgyal a megyével, a múzeummal. Utóbbinak viszont – épp az M43-asnál előkerülő leletek miatt – szüksége lesz egy nagyobb raktárra, e gond megoldásában segítőkésznek mutatkozott a cég. Információink szerint amíg elkészül az új raktár, a tárgyakat bérelt helyen tartják.

Lett volna még egy érdekes téma: a közgyűlés megbízta volna az elnököt, vizsgálja meg a szentesi, a makói és a deszki kórház integrációjának lehetőségét. De ezt levette napirendről Magyar Anna elnök, azzal: ilyen vizsgálathoz, szakértő megbízásához nem kell közgyűlési döntés. A napirendről való levételt – ahogy a többi előterjesztést is – megszavazta a baloldal.

MSZP: Még jó, hogy levették napirendről

A megyei közgyűlés vezetése összevonásra készül – figyelmeztetett Kozma József, az MSZP-frakció vezetője rögtönzött tájékoztatójukon. Szirbik Imre szentesi polgármester szerint a kórházakról tényleg tárgyalni kell – annak kapcsán például, mit javított az önkormányzati biztos másfél éves munkálkodása a gazdasági helyzeten Szentesen. Buzás Péter makói polgármester szerint a megyei vezetés amatőr, nem hajlandó tanulni a középiskolák ügyében elkövetett hibából. – Szemlátomást politikai alapon vonnák össze a három kórházat, aminek semmi értelme: a deszki intézmény évi százmilliós megtakarítása nem tenné jobbá a makói és a szentesi működését – véli Buzás. Simicz József deszki polgármester úgy értelmezi a történteket, itt valaki le akarja nyúlni a deszki kórház pénzét, és ezt nem fogja hagyni.

Bakos András, delmagyar.hu, 2008. július 11.
Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu ‘M43-as út’ dossziéja