Az M43-as sztráda úgynevezett második szakaszán a leglátványosabb munkának az új Tisza-híd megépítése ígérkezik. Úgy tudtuk, a kivitelezők ezen a héten már nekifognak a próbacölöpözésnek, de a műveletet megakadályozta a Tisza magas vízállása.

A kivitelezők tegnap nem foghattak hozzá a leendő Tisza-híd próbacölöpözéséhez az épülő M43-as autópálya második szakaszán. A Tisza hullámteréhez a folyó magas vízszintje miatt még a lejáróutat sem tudták megépíteni: ezen közlekedett volna a cölöpöző gép. Most nem tehetnek mást, mint hogy várnak a jobb időre, arra, hogy a víz megint visszahúzódjon.

Addig a munkaterület folyamatos átadása zajlik, de nemcsak ezen, az algyői gázmezőn átvezető szakaszon, hanem a régi 5-ös úttól a Makóig elérő autópálya valamennyi kilométerszelvényében – mondta el Fazakas Orsolya, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. sajtószóvivője. Megtudtuk, még a régészeti feltárások sem fejeződtek be mindenütt, sőt, több önkormányzattal és magántulajdonossal csak ezekben a napokban írják alá a megállapodásokat. Lesznek olyan területek, amelyeken csak szeptemberben kezdenek el dolgozni a földgyaluk. Mint emlékezetes: az M43-as alapkövét pontosan két héttel ezelőtt rakták le az algyői olajmezőn. A sztráda első szakaszának – amely a 47-es útig ér el – átadását 2009. november 30-ára tervezik, a többi rész építését 2010. augusztus 31-ére fejezik be.

Két hét múlva apad a Tisza

A jelenlegi vízszint még egy méterrel emelkedik majd a Tiszán a jövő hét közepéig – tájékoztatott Tripolszky Imre, az Atikövizig központi védelemvezető-helyettese. – A jelenlegi 420 centis vízszint az 540-et is elérheti, az áradás előreláthatólag két hét múlva vonul le.

delmagyar.hu, 2008. augusztus 1.
Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu ’43-as út’ dossziéja