Egy év alatt minden fala megrepedt a szőregi Popovics Zoltánék felújított házának. Azt mondják, a 43-as főút megnőtt kamionforgalma tette tönkre. Félnek benne. Ők az első szegedi ügyfelei az útkárosultakat képviselő 43-as Egyesületnek.

– Rettegek, hogy éjszaka a plafon a fejemre esik. Egy élet munkája lett oda az előttünk dübörgő kamionáradat miatt. Azt hittük, kiszolgál bennünket a ház, most meg utáljuk. Három éve felújítottuk kívül és belül, egy év alatt szétnyílt minden falunk. Még a fürdőszobai csempén is ujjnyi vastag rés tátong – mutatta Szőregi úti házukat Popovics Zoltánné Éva. A nyugdíjas asszony majdnem harminc éve lakja férjével a gázbeton téglából épült otthonát. A szervizút mellett álló ház nappalijának fala úgy széthasadt, hogy kilátni a résen – a kerítésig. Szomszédjaik is mind így jártak, mondta, csak ők egyelőre hallgatnak.

Popovicséknál viszont betelt a pohár. Elegük lett abból, hogy a városi utakért felelős önkormányzati iroda és az állami útkezelő elhárítja a felelősséget. Kilátástalan helyzetükben a februárban megalakult makói 43-as Egyesülethez fordultak. Ők az első szegedi károsultak, akik jelentkeztek, náluk már járt is az egyesület „helyszínelni”.

A szőregi házaspárt azóta húszan követték Szegedről, de a legtöbben Apátfalváról és Makóról kértek támogatást. Az egyesület magja – bemutattuk – jogászokból áll, és képviseletet, szakértői segítséget ígér. Az a céljuk, hogy összefogva a nemzetközi főút mentén lakókat megtalálja a fokozott úthasználattól tönkrement házak felelősét, és kártérítést kérjen. Márton Imre makói önkormányzati képviselő is alapító tagja az egyesületnek, ő is felkereste Popovics Zoltánékat. Elmondta, jelenleg nagyjából száz „ügyfelük” van. Meg akarták várni, hogy összegyűljön egy „kritikus tömeg”. Most előkészítenek 4-5 „ütős” ügyet, így valószínűleg a szőregi házaspárét is. A nevükben minél előbb próbatárgyalást akarnak kezdeni a Magyar Közút Zrt.-vel, és ha az nem segít, akkor próbapert indítanak ellene.

delmagyar.hu, 2009. szeptember 30.

Kapcsolódó anyagok

Szétrepedt falak, éjjeli könnyek
A szoreg.hu ’43-as út’ dossziéja