Aláírásgyűjtést kezdenek a Szegedet a nagylaki határátkelővel összekötő M43-as autópálya megépítéséért és a 43-as út karbantartásáért, forgalombiztonságának javításáért Makó és a környező települések önkormányzati képviselői, polgármesterei – jelentették be az érintettek hétfőn a Maros-parti városban.

„Azt kérjük, hogy a miniszterelnök és a szakminiszter vállaljon írásbeli garanciát arra, hogy 2010-ig legkésőbb elkészül az M43-as autópálya” – mondta Márton Imre független önkormányzati képviselő a múlt hét csütörtöki, nyolc halálos áldozatot követelő autóbuszbaleset helyszínétől néhány tíz méterre tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: azt is követelik, hogy a kormány szenteljen kiemelt figyelmet a jelenlegi 43-as útnak, és biztosítson megfelelő forrást a karbantartásra és a forgalombiztonság javítására.

Az önkormányzati képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy Románia és Bulgária uniós csatlakozása óta a teherforgalom háromszorosára növekedett az úton, a személyforgalom másfélszerese a korábbinak, de a hamarosan kezdődő németországi szabadságolások következtében ez napokon belül megugrik.

Az út állapota rendkívül rossz, a magyar szabályozás szerint a kamionok okozta nyomvályúk mélysége nem haladhatná meg a 10 millimétert, ennek ellenére van, ahol 10 centiméteresre gyűrődött fel az aszfalt. A közelmúltban Makó belterületén elvégzett zajterhelésmérés szerint a 65 decibeles nappali és az 55 decibeles éjszakai egészségügyi határértekkel szemben 70-75 decibel a forgalom okozta átlagos zaj erőssége – mutatott rá Márton Imre.

A politikus közölte, szeptember elejéig gyűjtik az aláírásokat petíciójukhoz, melyet eljutatnak a miniszterelnökhöz és a szakminiszterhez. Ha akciójuk nem vezet eredményre, két-három hetenként figyelemfelhívó demonstrációkat szerveznek.

Farkas Józsefné magyarcsanádi polgármester elmondta, a 43-as út kettészeli a nagylaki határátkelőtől 8 kilométerre található falut, a település 10 százalékos önrésszel pályázhatna forgalomtechnikai beruházásokra, de nincs erre pénzük. Hangsúlyozta, fontos, hogy az M43-as út ne csak Makóig, hanem az országhatárig épüljön meg.

Múlt hét csütörtökön a 43-as úton nyolc ember életét vesztette, tizenkilencen pedig megsérültek, amikor a makói Maros-hídnál összeütközött egy cseh rendszámú, román állampolgárokat szállító turistabusz egy szembejövő, eddig ismeretlen okból az út bal oldalára áttért, személygépkocsikat szállító német felségjelzésű trélerrel.

stop.hu, 2007. július 23.
Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu ’43-as út’ dossziéja