Egy utas támadása miatt borult fel tegnap hajnalban egy román autóbusz Szőregnél a 43-as főúton. 4 súlyos és 9 könnyű sérültet vittek a mentők a klinikára, 10 utast a helyszínen láttak el. Öt év alatt a hatodik súlyos román buszbaleset a megye útjain.

– Pár perccel azután, hogy átjöttünk Szegeden, előre jött egy utas, és üvölteni kezdett velem. Tiltakozott, hogy nem akar Zágrábba menni, mert őt ott megölik. Hiába mondtam, hogy a román határ felé megyünk, nem Zágrábba, nekem ugrott. A váltótársam próbálta lefogni, de nem sikerült. A fickó olyan erővel rántotta meg a kormányt, hogy bár igyekeztem korrigálni, lefutottunk az útról, és felborultunk – elevenítette fel a tegnap hajnali szőregi balesetet megelőző pillanatokat a román Mercedes busz sofőrje.

Chesnoiu Darius kisebb karcolással mászott ki a járműből, ami az oldalán landolt. A 49 utas a vészkijáraton és a kitört ablakokon keresztül mászott ki, közülük 4-en súlyosan, 9-en könnyebben sérültek, őket kórházba vitték, további 10 ember apróbb sérüléseit a helyszínen ellátták. Szerencsére a szőregi szervizúton, a gumiszerviznél éppen nem járt senki, a busz egy ott parkoló kisteherautónak ment neki.

A véres, elcsigázott utasok a kerítéshez húzódva várták a segítséget.

– A spanyolországi Valenciából indultunk, turisták, vendégmunkások menetrend szerinti járatával Bukarestbe. Három napja jövünk. Lajosmizsénél álltunk meg pihenni, mire Szegedre értünk, mindenki aludt, csak a borulásra riadtunk fel. Szétrepültek a csomagok, mi kiestünk az ülésből. Nagyobb baj is történhetett volna, hiszen 5–6 gyerek is jött velünk – mesélte az egyik utas. Kelemen Simion nem ismerte a támadót, úgy látta, egyedül utazott. Arra viszont emlékezett, hogy már induláskor baj volt vele. Mintha részeg lett volna, nem akart felszállni, kiabált, széttépte a jegyét.

A szilánkoktól véres, zúzódásokat szerzett tíz könnyű sérültet a mentősök a helyszínen látták el. A szegedi tűzoltók darus kocsival talpára állították a buszt, kipakolták a csomagokat. A totálkáros roncsért negyed 8-kor buszmentő vontatókocsi érkezett.

A szegedi traumatológián nyolc utast láttunk az ambulancián; a fejüket, lábukat, karjukat fájlalták. Megröntgenezték, bekötözték, majd kiengedték őket. Négyen sérültek meg súlyosabban. Így az a román házaspár is, melynek férfitagja még lábszárműtétre várt, a felesége pedig éppen a műtőben volt, a karja tört el.

A sofőr román támadóját is a klinikára szállították, a többi utastól elkülönítve látták el. Közben végig rendőrök vigyáztak rá. Nem mehettünk a magas, vékony, 37 éves férfi közelébe, de úgy tűnt, kisebb fejsérülést szenvedett. A klinikáról előállították, tömegszerencsétlenséget okozó, közúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja alapján indított büntetőeljárást ellene a Szegedi Rendőrkapitányság. A többi román utast másik busz vitte tovább Romániába.

Buszkarambolok

Az elmúlt 5 évben 12 romániai busz karambolozott a magyar főutakon, ebből 5 Csongrád megyében történt. 2005. január 21.: A 43-ason Ferencszállás és Kiszombor között egy román kamion frontálisan ütközött egy román kisbusszal. A busz egyik utasa meghalt, többen súlyosan megsérültek. 2006. szeptember 22.: Az M5-ösön Balástyánál két román mikrobusz karambolozott. Egy ember súlyos, 11 könnyű sérülést szenvedett. 2007. július 19.: A 43-ason Makó határában egy turistabusz belerohant egy autókat szállító trélerbe, és a vasúti sínekre zuhant. A kamion sofőrje és hat turista meghalt, egy súlyosan, kettő életveszélyesen, 13-an könnyebben megsérültek. 2007. december 14.: Az M5-ösön Szeged felé a 152-es kilométernél árokba borult egy busz. Hárman súlyosan, tízen könnyebben megsérültek. 2009. július 24.: A 43-ason a nagylaki határátkelőnél a Steaua Bucuresti szurkolóit szállító busz hátulról belerohant a rendőrség Mercedes kisbuszába, amit nekitolt az előtte haladó Ford rendőrautónak. 8 rendőr megsérült.

Fizetős betegek

Az uniós sérültek sürgősségi ellátásáról a szegedi klinika utólag állít ki számlát, amit postán küld a beteg után. A kezelésekről, a költségről és megfizetési kötelezettségről még Szegeden aláíratják a dokumentumokat a páciensekkel. Ha a romániai betegnek van európai egészségbiztosítási kártyája, a két uniós ország biztosítója egymás közt rendezi az anyagiakat. Ha a beteg nem rendelkezik ilyennel, és utólag sem egyenlíti ki a számláját, a klinika jogi úton próbálja behajtani a tartozást. Ennek ellenére a szegedi intézményeknek folyamatosan 10–15 millió forint a kintlévősége. Ha a kórház mindent megtett, a szaktárca – ígérete szerint – egy elkülönített keretből kompenzálja a kieső bevételt.

Dombai Tünde, delmagyar.hu, 2009. augusztus 13.

Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu ’43-as út’ dossziéja