A 43-as főút Makó és Szeged között mindössze 30 kilométer, de csak itt tizenhárom különböző méretű keresztet számolhatunk meg az út mellett. 1995 és 2009 áprilisa között 37-en hunytak el közúti balesetben ezen az útszakaszon.

A legtöbb, nyolc halálos áldozattal járó közúti baleset a 43-as főúton 2007 júliusában történt. A makói Maros-híd lábánál német rendszámú, személyautókat szállító kamion ütközött román rendszámú autóbusszal. Két kicsi keresztet állítottak a hozzátartozók a közút és a vasúti sín közé. A tragédia egyéves évfordulóján, tavaly júliusban a makói Fidesz és a szegedi Fidelitas, valamint a velük szimpatizáló civilek egy nagy fekete és egy nagy fehér fakeresztet helyeztek el a már meglévő kettő közelébe. Ezzel nem csupán az áldozatokra emlékeztek, hanem sürgették az M43-as megépítését is.

A főút Szeged és Makó közötti szakaszán a fent említett négy kereszten kívül még kilenc emlékezteti az arra járókat: egykoron itt tragédia történt. Az emlékeztetők típusa és kora igen eltérő. Deszk határában – a Szeged felőli oldalon – egy szürke síremlék áll, s rajta az áldozat fényképe: egy fiatal lányé. Az előtte lévő vázák friss virágai azt tanúsítják, hogy rendszeres látogatják a hozzátartozók.

A község másik végében, a szabadidőpark előtt lévő keresztet már alig lehet észrevenni, úgy megbújik az aljnövényzetben.

Az út szélén lévő keresztek állapota jól tükrözi, mikor is történt a tragédia. Minél frissebb az esemény, annál jobban látszik, a hozzátartozók, ismerősök még ki-kijárnak hozzá, s elhelyezik az emlékezés virágait. Ilyen kereszt van Deszk és Klárafalva között is, ahol hárman haltak meg 2007 augusztusában, amikor két autó frontálisan ütközött.

Az egyik legrégebbi emlékhely Kiszombor és Ferencszállás között található. Itt két rozsdás vaskereszt áll egymás mellett az árokparton. A baleset még a kilencvenes években történt, itt ketten vesztették életüket.

A keresztek látványa hat az autósokra. Akad, aki egy pillanatra felemeli a lábát a gázról, s megnézi, be van-e kötve a biztonsági öve. Más pedig úgy száguld el mellette, mintha csak egy reklámtábla lenne.

Az út kezelőjének engedélye kell

A 43-as főút mentén keresztet állítani szándékozó hozzátartozóknak a Magyar Közút Kht. Csongrád Megyei Területi Igazgatóságához kell írásban kérelmet benyújtaniuk. A keresztet nem lehet az útpadkára tenni – mert ez balesetveszélyes. Ezért az út kezelője ahhoz járul hozzá, hogy az emlékhelyet a padkán túli zöldterületen alakítsák ki. Más engedély a keresztállításhoz nem kell.

2007 volt a gyász éve

1995 és 2009 áprilisa között a 43-as főút Szeged és Makó közötti szakaszán összesen 37-en hunytak el. A vizsgált időszakban a legtragikusabb év a 2007-es volt. Ebben az egy esztendőben 12-en haltak meg – nyolcan egyszerre, a román busz és az autókat szállító kamion ütközésekor. Tavaly hárman voltak, akik sohasem tértek haza erről az útszakaszról.

Kormos Tamás, delmagyar.hu, 2009. május 16.
Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu ’43-as út’ dossziéja