A Szőregi Idősekért Alapítvány által megpályázott és megnyert önkormányzati támogatás segítségével a résztvevők október 12-én több szempontból is rendhagyó programon vehettek részt.

Rendhagyó volt, mert ezúttal a találkozásra nem a Szőregi Faluházban került sor, hanem a Szegedi Új Zsinagóga kapujában és a megjelentek megtekinthették a 2017-ben felújított épületet.

Rendhagyó volt a találkozás azért is, mert a Szőregi Nyugdíjas Egyesület tagjaival az Idősek Világnapja alkalmából tartott felejthetetlen rendezvényt követően rövid időn belül ismételten találkozhattunk.

A zsinagóga felújított impozáns épülete az őszi szűrt napfényben valóban lenyűgöző látványt nyújtott, nem vétetlenül tartják ezt az épületet Baumhorn Lipót tervező legszebb munkájának.

Meglepetésünkre Szőregen élő idegenvezető volt a kísérőnk, aki élvezetes előadásban tájékoztatott bennünket a zsinagóga múltjáról és jelenéről. Ezt ezúton is köszönjük.

Sajnálattal tapasztaltuk azonban, hogy a felújítás a belső térre egyáltalán nem terjedt ki. Úgy érezzük, hogy a világ 4. legnagyobb zsinagógájának belső építészeti csodái is megérdemelték volna a renoválást.

Miután kigyönyörködtük magunkat az építészeti remekműben újabb csodában lehetett részünk. Elsétáltunk a DELIMO Kézműves Cukrászdába, ahol a fenséges sütemény és fagyi kínálatból mindenki kedvére választhatott.

Ez a nap igazán felejthetetlenné vált a részt vevők számára, amelyet a szervezőknek, segítőknek, támogatóknak ezúton is köszönünk.

Bízunk abban, hogy november 9-én délután ismételten tudunk találkozni a Szőregi Faluházban.

Zilahyné dr. Veres Anna
Szőregi Regélő, 2021. november

Borítókép: Fotó: Szőregi Idősekért Alapítvány