A középkori szerb fejedelem Stefan Nemanja legkisebb fiát, eredeti nevén Rastko Nemanjićot, az első szerb törvényírót és fordítót, ma a szerb államiság megteremtőjeként tisztelik. Kora ifjúságában a Szent Hegyre, az athosi kolostorba vonult, itt vette fel a Száva szerzetesi nevet. Szent Száva a szerb oktatás és kultúra védőszentje is. Minden évben január 27-én a védőszentről megemlékezünk.

A Szent Száva napi ünnepséget iskolánkban 2020. január 28-án délután tartottuk a szerb nyelvet tanuló diákokkal. Gyukin Dájáná kolléganő érdekes történetet mesélt a fiatal Rastko életéből. A gyerekek érdeklődően figyelték a történet, majd kérdésekre válaszolva felelevenítették a korábban tanultakat. A harmadik osztályosok Szent Száváról képeket rajzoltak.

Ilyen ünnepkor, a szerb hagyomány szerint, koljivó és a fonott kalács az ünnepi asztal dísze. A koljívó főtt búza. A főtt búzát ledarálják, cukorral és darált dóval ízesítik. Dióval, cukorkákkal díszítik. Diákjaink a díszítésben nagy örömmel vettek részt. Végül, az elkészült koljívót mindenki jóízűen fogyasztotta.

Gyukin Dájáná, Vasiljev Márta
Szőregi Regélő, 2020. március

Borítókép: SvetiSavaMileseva. Forrás: wikipedia.org