Legyen Ön is a Jubileumi Szőregi Rózsaünnep vendége!
Várjuk Szőregen 2008. június 20-22. között.

Kedves Vendégeink,
Kedves Szőregiek!

Egy város akkor élő, lüktető egység, ha minden városrésze önmagában is egy közösség- kisközösség, amelynek megvannak saját jellegzetességei, céljai, örömei.

Szőreg éppen egy ilyen közösség. Szegednek megbecsült, kedves színfoltja, a maga sokszínűségével, ahol évszázadok óta él együtt példás toleranciában sokféle nemzetiség. A munka szeretete, a gondozott kertek és kertészetek, a virágok és a rózsa szeretete az, amely szoros kapocsként köti össze az itt élőket.

Csaknem egy évszázada, hogy a természeti adottságok meghatározták az itt élők sorsát, ezt kihasználva, két kezi munkával és a természet áldásával szereztek kiváltságot maguknak a szőregiek. Nem akármilyen kiváltságot. Hiszen már nemcsak arról híres a városrész, hogy itt termelik az országban a legtöbb rózsatövet. 2004 óta Hungaricum a szőregi rózsa, amely nemcsak a hazai virágszeretőket, hanem Európa kertészeit is ámulatba ejti.

Az idei év különleges. Jubileumi Rózsaünnepet tartanak Szőregen. 10. alkalommal borul virágba a városrész. 3 napig tart a csoda, 3 napig ismét minden a virágok királynőjéről a Rózsáról szól. A virágkötők csodás virágkölteményekkel kápráztatják el a bámészkodókat, a legrátermetebb fiatal hölgy fejére korona kerül, a lekvár is rózsából készül, és rózsabort is kortyolhatnak. De ha már jubileum, a gyökerekről sem lehet megfeledkezni, a rózstermesztés csaknem 100 éves történetébe is be lehet pillantani.

Különleges az idei rózsaünnep. A szőregieknek mindenképp. De az érzést a látogatók is átélhetik, hogy ne csak néhány szál rózsa legyen amit hazavisznek magukkal, hanem valami, ami ennél sokkal több. Szenvedély. Egy érzés, amely évtizedek óta ad erőt, és viszi előre a Szőregieket.

Méltó ünnep az idei, a 10. Rózsaünnep, a bor, rózsa és szerelem jegyében.

dr. Botka László
polgármester

dr. Ujhelyi István
országgyűlési képviselő