szoreg.hu portál ötletgazdája és üzemeltetője, a Chro Kft. elhatározta, hogy az internet adta lehetőségeken túl, a Szőregen élők együttmûködésére alapozva rendezvényekkel is népszerûsíti a térséget. A Szőregi ősz nyárbúcsúztató-őszköszöntő programként szervesen kapcsolódik be a Szőregi Rózsaünneppel kezdődő nyári programsorozatba.

A rendezvény szervezésekor abból az elképzelésünkből indultunk ki, hogy a Szőregen termelt Európa-szerte híres rózsa felhasználásával, a környező települések összefogásával növelhetjük Szőreg hírnevét, bemutathatjuk a település és térsége kulturális értékeit.

2004. szeptember 18-án a Szőregi ősz 2004 rendezvény keretében harmincegyen – főleg diákok – dolgozott a rózsa-térkép elkészítésén. A szőregi általános iskolások mellet Deszkről, Tiszaszigetről, Újszentivánról és Kübekházáról is érkeztek vállalkozó szellemû segítők.

Reggel 9.00 órakor közjegyző jelenlétében kezdődött a Guinness rekord-kísérlet. A kilenc darab 1×1 m-es darabokon 3-3 fős csapatok dolgoztak. A körvonalak felrajzolását követően kezdődhetett meg a rózsák elhelyezése.

Hét órás munka után – először vizíszintesen – összeállt a térkép. Az utolsó símításokat, javításokat követően közjegyző hitelesítette a felhasznált rózsafejek számát.

A színpadra felállított 9 m2-es, az Európa Unió térképét ábrázoló alkotást 17.00 órakor Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere avatta fel.

A teljes kompoízció 9.437 rózsafej felhasználásával készült. A felhasznált rózsákat Szőreg és térsége rózsatermelői biztosították.

A 9.437 rózsafejből álló Európa-térképet készítették:
Avramov András, Szőreg
Bartos Adrienn, Újszentiván
Benasnoun Anett, Újszentiván
Bodó Emese, Tiszasziget
Csóti Edit, Szeged
Csóti Gabriella, Tiszasziget
Doktor Emerencia, Kübekháza
Elekes Zoltán, Szeged
Gräfl Máté, Kübekháza
Horváth Orsolya, Szőreg
Jaszovics József, Kübekháza
Kasza Roland, Újszentiván
Kelemen Ákos, Szőreg
Kiss István, Deszk
Kiss Nándor, Deszk
Kószó Nikolett, Kübekháza
Kökény Árpád, Újszentiván
Laczi Alexandra, Tiszasziget
Novkov Márkó, Deszk
Nyemcsok Csilla, Kübekháza
Osvald Zoltánné, Deszk
Petrucz Martina, Szőreg
Rózsa Vivien, Szőreg
Szóráth Katalin, Szőreg
Tamaskó Balázs, Szőreg
Tóth Georgina, Tiszasziget
Tóth Péter Róbert, Szőreg
Ugray Nikolett, Szőreg
Varga Zsanett, Újszentiván
Vecsernyés Dóra, Tiszasziget
Vörös Vivien, Szőreg

A Szőregi ősz 2004 rendezvény támogatói voltak:
Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Szegedi Víziközmû Fejlesztő és Mûködtető Rt., Honda Wéhli, Rádió 88, Délmagyarország, Déli Apró, Városi Televízió Szeged, A-NET – külön kijárat a netre, Dél-magyarországi MÉH Rt., Fráter Rózsafaiskola – Kordes márkaképviselet, HPR Bt., Hunguest Hotel Forrás Szeged, Invokáció-TQM Kft., Irodagép Kft. – Ricoh márkaképviselet, Kossuth Lajos Általános Iskola, Metro Áruház, Nők az Unióért Közhasznú Egyesület, Praktiker Áruház, Szeged Megyei Jogú Város, Szegedi Paprika Fûszer- és Konzervgyártó Rt., Szegedi Városkép Kft., Szóráth József, Szőregi Rózsa Alapítvány, Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ – Meilland márkaképviselet, Tisza Volán Rt., T-Mobile Magyarország Rt., Szőreg és térsége rózsatermelői.