id. Kanalas István népi fafaragó művész így emlékezett vissza 2013. novemberében:

„1978-ban kezdtem el faragni. Egy szép keményfát találtam az úton és egyik este a kezembe vettem a talált fát és a rózsaszemző bicskával faragtam, évekkel később vásároltam fafaragó készletet, és azzal készítettem faragványaimat. Az első munkáim tallérmásolások voltak. Egy másik alkalommal is megfaragtam egy tallért. Majd Szent István fizetőeszközét faragtam ki. Nagyon érdekelt a nuizmatika. Majd el kezdtem faragni valamennyi fizetőeszközt napjainkig. Ezt követték gyűrűk készítése, ajándékként. Egyszer faragtam egy keresztet és úgy tapasztaltam, hogy nagy lehetőségek vannak a vallásban és a hitben, ezen témájú faragványaim 1000 db kőrül lehetnek. Közben faragtam botokat, gyertyatartókat, rózsafüzéreket, díszdobozokat, fülbevalókat, pásztorbotok, sétapálcák, botos ispánt, táblaképek, állatokat, domborműveket, napsugaras házvégekről, tükrök, díszes fakanalak, tányérok, tollakat. Az utolsó nagy művészi feladat az Árpád házi királyok megfaragása volt, mely csak terv maradt. Körülbelül 1500 faragványom készült.

A faragáshoz a legjobb a diófa, de használtam jávorfát (juharfát), körtefát, szilvafát, meggyfát, a Szegedi Lemezgyárból kaptam az afrikai fákat, mint az ébenfa, mahagóni fa, stb.

A Tápéi templom plébánosa kérte, hogy készítsek 20 cm vastag és 70 cm átmérőjű töviskoszorút. II. János Pál pápának küldött táblaképen látható a Budai lankákon Szent Istvánnak Szűz Mária felajánlja a koronát. Az Pannon Halmi Apát felkért egy ajándék elkészítésére, amelyet nagy örömmel fogatott a megajándékozott.

Önálló kiállításom volt:

  • Szőregen, Tömörkény István Művelődési Házban, amely még most is megtekinthető.
  • Szeged, Bálint Sándor Művelődési Ház, Röszke, Tápé, Balatonfűzfő, Szegedi Fogadalmi Templom, Újszentiván, Móra Ferenc Múzeum Fekete Ház.
  • A kiállítást a Közéleti Kávéházban is népszerűsítették.

Faragványok találhatók még a világ minden táján, többek között:

  • Ausztráliában, Londonban, Párizsban, Madridban, Kanadában, Litérben és Domaszéken, valamint a Vatikáni Múzeumban egy táblakép.

2007-ben abba kellett hagynom a fafaragást a szemem romlása miatt.”

Dr. Péter László megvásárolta Kanalas István életművét, melyet Szőreg népének, a köznek adományozott. A faragványokból összeállított kiállítás ma is megtekinthető a Tömörkény István Művelődési Házban.

Több mint ezer fakeresztet készített életében Kanalas István. Ha megpillantott egy fát, egyből látta benne a később létrejövő alkotást.

1957-ben vetett fél hold dinnyét. Ezt őrizte. A föld mellett talált egy vadrózsabokrot, rajta egy görbebotnak valót. Ráfaragta a nevét, azután az apjáét, anyjáét, feleségéét, István és Gyuri fiáét. De csak 1978-ban tudatosult benne művészi fafaragó-képessége: el kezdett rendszeresen faragni. Megfaragta Ulászlónak egy tallérját. Ezután már szinte ontotta a faragványokat.

A pénzek után kereszteket, házakat, mindent, amire kedvet kapott. Ezernégyszáz darab körüli gyűjteményét több meglepő kudarc után, nekem ajánlotta megvételre. Méltányos árért az enyém lett, s ahogy ő is megtartott néhányat magának, én is, de a javát a köznek adtam: a Tömörkény István Művelődési Házban láthatják a szőregiek. Mindenki.

id. Kanalas István a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete 2014. november 1-jei hatállyal felvette tagjai közé.

Kapcsolódó anyagok