Január 3-án múlt 20 éve, hogy életének 60. évében elhunyt Békési Zoltán, Szőreg városrész első, a rendszerváltás utáni, szabadon választott önkormányzati képviselője.

Békési Zoltán házassága révén költözött Szőregre, az akkori iskola igazgatójának a leányát, a szintén tanár Márton Évát vette feleségül. Házasságukból két gyermek, Gábor és Edina született. Vegyészmérnök képzettségével különböző üzemekben és a kábelgyárban is dolgozott, de mellékfoglalkozásként kertészkedett is. Amikor a rózsatő termesztés mellett fóliás virágkertészettel is bővült tevékenysége, főállású virágkertész lett, mely az évek során családi gazdasággá bővült.

1990-ben a KDNP színeiben nyerte meg a választást, amely akkor Szegeden ellenzéki frakciónak számított. A négy éves ciklusa végén még politikai ellenfelei is azt mondták róla, hogy Szeged összes körzetéből Szőreg kapta meg a legtöbb korszerűsítési és fejlesztési beruházást. Gyakorlatilag a falusias Szőreg egy fejlődő kertvárosrésszé alakult.

Megtörtént a településrész úthálózatának korszerűsítése, illetve a salakos és makadám utak aszfaltburkolatúvá alakítása. Szőreg aszfaltút hálózata a korábbi 20-25%-ról 85-90%-os lett, ezzel megelőzte Újszegedet is.

Megépült a Makai úton a szervizút és a 43-as út kivilágítása a Sportcsarnokig. Szőreg templomain jelentős felújítás történt, a katolikus templom tetejét lemezborítással fedték le, a szerb templom teljes homlokzata megújult.

Tervei között szerepelt még a volt „központi iskola” helyén, a Szerb utca 28. szám alatt egy új, modern szociális-kulturális centrum megépítése is. Sajnos, ez csak terv maradt, mert Békési Zoltán nem kapott lehetőséget, hogy folytassa munkáját. Így rá is igaznak bizonyult az a szállóigévé vált mondás, hogy a „politika nem a hála kategóriája”.

Az évekig tartó kettős terhelés, a kertészeti vállalkozás a képviselői feladattal kiegészítve fizikailag kimerítette. A választási vereséget pedig haláláig mentálisan nem tudta feldolgozni. Ezek vezettek betegségéhez és korai távozásához.

Halála huszadik évfordulóján gondoljunk rá kegyelettel, és ha lesz egyszer Szőregnek Panteonja, akkor remélem, hogy ott Békési Zoltánnak is helye lesz. A magam részéről büszke vagyok arra, hogy családjával együtt barátomnak, keresztkomámnak mondhattam.

Dobák Lászlóné, mint olyan szőregi lokálpatrióta, akinek a személyi igazolványában az van bejegyezve: született Szőregen
Szőregi Regélő, 2021. január

Kapcsolódó anyagok