Kedves Olvasó! Ön most a Szőregi Regélő őszi számát tartja kezében. Ahogyan a korábbi számokban már beszámoltunk róla, a megváltozott médiafogyasztási szokások, valamint a rendkívüli mértékben megnövekedett nyomdaköltségek miatt arra a nehéz, ámde szükséges döntésre jutottunk, hogy a Szőregi Regélőt negyedévente jelentetjük meg. A köztes időszakokban a szoreg.hu honlapon és a Művelődési Ház online felületein tájékoztatjuk Önöket Szőreg eseményeiről.

A nyár folyamán számos program valósult meg Szőregen. A legnagyobb rendezvényünknek, a Szőregi Rózsaünnepnek két év kihagyás után az Önkormányzat, a Tömörkény István Művelődési Ház, a Magyar Rózsatermesztők Egyesülete és a Rózsahölgyek Rendje Egyesület összefogásával sikerült új lendületet adni. Ezúton is köszönjük a rendezvény minden támogatójának, közreműködőjének, önkéntesének és résztvevőjének, hogy idén újra együtt ünnepelhettük Európa-szerte híres termékünket, a szőregi rózsatövet.

Első alkalommal került átadásra a településrészért végzett munkát elismerő, városi rangú kitüntetés, a Szőregért Érem, melyet idén Sipos István, a Sipos Erdei Iskola alapítója kapott. Szívből gratulálok és köszönöm a sok-sok közös munkát!

A nyár folyamán közösségépítő családi rendezvények, szabadtéri filmvetítések mellett a gyerekeknek táborokat is szerveztünk, melyek keretében több mint százan ismerkedtek a konyhaművészet, a kézműveskedés, a sport rejtelmeivel, töltöttek együtt többszáz órát. Megemlékeztünk a szőregi csata 173. évfordulójáról, szeptember elején a hagyományos Szomszédoló keretében pedig vendégül láttuk a deszkieket. Felelevenítettünk egy régi szokást és lelkes csapatunkkal átkerékpároztunk Deszkre, majd megmérettettük magunkat a Polgármesterek Nemzetközi Főzőversenyén.

Civil, vállalkozói és önkormányzati együttműködés eredményeként harmadik alkalommal szállt fel a füst és szólaltak meg a gitárok a Monti Sándor parkban. A Bánya BBQ & Blues Fesztivál keretében 16 csapat mérkőzött meg az oldalas- és hamburger-mesteri címért.

Sápi András és Zoller Attila szervezésében, önkormányzati segítséggel közösségi szemétszedés keretében 7 m3 hulladéktól mentesült a Budzsáki erdő. Köszönjük a szervezést, a részvevőknek a munkát.

A szőregi szerb közösség szeptember végén a szerb búcsú keretében tartotta Szűz Mária születésének ünnepét. A búcsú alkalmával, az ünnepi liturgiát követően került sor a hagyományos kalács- és búzaszentelésre, valamint a következő ünnep komájának megválasztására. Az ünnep előestéjén Kojity Eugenia vezényletével, a péterváradi Melodista Szent Róma vegyeskar adott koncertet.

Szeged MJV Önkormányzata a rendkívül nehéz gazdasági-, társadalmi helyzetben is kiemelten fontosnak tartja, hogy segítse közösségünk tagjait. Az elmúlt évekhez hasonlóan a szegedi általános iskolásokat 10-10.000 Ft-os iskolakezdési-, az időskorúakat pedig 10.000 Ft-os támogatással segítettük. Szőregen 291 család 410 gyermeke, valamint 1.066 nyugdíjas részesült támogatásban.

A fűtési szezonban, különösen az extrém mértékben megemelkedett energiaárak mellett 69 szőregi rászoruló családnak tudunk tűzifatámogatást nyújtani. Az 1-1 erdei m3 felhasogatott tűzifát mindenkinek kiszállítjuk október végéig.

Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét meghirdettük a járdafelújítást segítő programot. Önkormányzati támogatással biztosítottuk az építőanyagot azoknak, akik vállalták, hogy megépítik, felújítják az ingatlanjuk előtti járdaszakaszt.

Az idei évben is mindegyik, a pályázati kiírásnak megfelelő igénylő megkapta a támogatást, így tizennégy ingatlan előtt újulhatnak meg a járdát.

Közösségi és önkormányzati összefogással mintegy két és fél km-nyi út kapott szilárd, mart aszfalttal borított burkolatot. Megújult a Föld utca, a Határ út, a Juhásztelep dűlő, a Fehér akác utca és a Marostorok utca egy részének burkolata.

Köszönöm a szőregiek összefogását és munkáját, mellyel hozzájárultak az utak, járdák megújulásához.

Az 1%-ok felajánlása a civil szervezetek egyik legfontosabb bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról, hiszen a felajánlások hozzájárulnak ahhoz, hogy a közösséget támogató szervezetek megőrizzék helyüket társadalmunkban.

Büszke vagyok arra, hogy húsz, Szőregen bejegyzett civil szervezet 985 adózótól összesen 3.334.390 Ft-nyi 1%-os felajánlást kapott. A rendelkezőknek köszönöm, hogy tudatos állampolgárként ezáltal is segítették közösségünket.

Felhívom közösségünk kutyatartó tagjainak figyelmét, hogy Szeged Megyei Jogú Város teljes közigazgatási területére 2022. október 1-től 2022. október 21-ig ebzárlat és legeltetési tilalom került elrendelésre. Az ebzárlat alatt kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.

Október 1-jén népszámlálás indult Magyarországon. Ez hazánk legnagyobb, mindenkire kiterjedő statisztikai adatgyűjtése. A kérdőívek kitöltése közös érdekünk, hiszen az eredmények jó támpontot adnak a mindannyiunk életét meghatározó döntésekhez. A népszámlálásban való részvétel a törvény alapján kötelező. A kérdőív egyszerűen, online kitölthető október 16-ig a nepszamlalas2022.hu oldalon. Ha nem él az internetes kitöltés lehetőségével, akkor október 17-től számlálóbiztos segítségével töltheti ki a kérdőívet, aki személyesen keresi fel.

Október 11-én, az Idősek Világnapja alkalmából közös délutánra invitáljuk közösségünk szépkorú tagjait.

A Virágozzék Szeged program keretében október 15-én 16.30 órától őszi virágosztást szervezünk a Hősök terén.

Az 1956-os szabadságharc és forradalom tiszteletére ünnepi megemlékezést és koszorúzást szervezünk 2022. október 21-én 10.00 órától. Az ünnepi műsorban a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai közreműködnek.

Beszéljük meg! címmel közösségi fogadóóra alkalmával közösen tudunk beszélgetni, ötletelni Szőreg jelenéről, lehetőségeiről, kihívásairól. Várom Önöket 2022. október 25-én kedden 17.00 órától a Művelődési Házban.

November 27-én, a Katalin búcsú napján ünnepi készülődésre és családi délelőttre invitáljuk a szőregieket a Művelődési Házba.

Az ünnepi időszakra a nyolcadik alkalommal rendezésre kerülő Szőregi Adventi Gyertyagyújtásokkal készülünk. Az adventi szentmiséket követően, november 26-án, december 3-án, 10-én és 17-én 18.00 órától sok szeretettel várjuk Önt és családját a Hősök terén felállított szőregi adventi koszorúhoz!

Programjainkkal kapcsolatban kérem kísérjék figyelemmel online felületeinket.

Avramov András
Szőregi Regélő, 2022. október

Borítókép: A Szőregért Érem első első alkalommal került átadásra. Fotó: Iványi Aurél