A koronavírus járvány ismételt fellángolása miatt november elsejétől korlátozó intézkedések kerültek bevezetésre. Többek között újra kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési járműveken, a várótermekben és a megállókban. Minden olyan területen, ahol az utasok és a dolgozók találkozhatnak. Ez a szigorítás nemcsak a településeken belül közlekedő járművekre, hanem a vonatokra és a helyközi buszokra is vonatkozik.

A Szőregi Családorvosi Rendelő november másodikától új rendelési rendet vezetett be. A bejáratnál egy videótelefont szereltek fel, ahol mindenki, aki érkezik becsenget, majd a nővérek pár kérdést tesznek fel, és utána egyesével engedik be a betegeket akik nem légúti betegség miatt érkeztek a rendelőbe. A légúti betegeknek (gyerekeknek is) telefonálniuk kell, ők kizárólag időpontra mehetnek a rendelés utolsó fél órájában. A betegforgalmat egyirányusítva, a vizsgálatok után a pácienseket a hátsó bejáraton engedik ki. Akinek a háztartásában covid miatt bárki karanténban van, azt megkérik, hogy még kint jelezze az asszisztenseknek.

A Rendelő munkatársai mindenki türelmét és megértését kérik, a bevezetett intézkedések mindannyiunk érdekében történtek.

Kérem Önöket, hogy kövessék figyelemmel és maradéktalanul tartsák be a Szőregi Családorvosi Rendelő felhívásait!

Októberben a Tömörkény István Művelődési Házzal közösen számos programra invitáltuk a szőregieket.

A Zene Világnapja alakalmából a négy alkalmas rendezvénysorozat keretében vendégünk volt a Szeged Classic Trio és Mucsi Gergő, a Truffaldino Bábszínház a Népek zenéjével, a Bánát Zenekar és Vujcsin Eszter, valamint a Szironta Együttes különleges harangkoncertje.

A Magyar Festészet Napjáról Fekete Rozália festményeinek kiállításával emlékeztünk meg.

A Kossuth Lajos Általános Iskola diákjaihoz hívtuk meg Tóth Péter Lórántot. A Radnóti és Latinovits díjas versmondó, versvándor Uram Isten és Szent László című előadásának segítségével bepillantást engedett a Lovagkirály életébe.

Az Idősek Világnapja alkalmából a Tömörkény István Művelődési Házzal közösen láttam vendégül közösségünk idős tagjait. Az ünnepségen Szabó Sándor országgyűlési képviselővel szőregi rózsákkal köszöntöttük vendégeinket, és megemlékeztünk Szőreg népművelőjéről, Makó Máriáról is.

Október 21-én a Kossuth Lajos Általános Iskola 8. osztályos tanulóinak közreműködésével emlékeztünk meg Szőreg mártírjáról, Földesi Tiborról, valamint az 1956-os eseményekről. Az ünnepi műsort követően Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Tömörkény István Művelődési Ház és a Rózsahölgyek Rendje nevében koszorúkat helyeztünk el a Hősök terén, valamint Földesi Tibor emlékművénél.

Köszönjük a diákok felkészítését Bondárné Tóth Villőnek és a közreműködést a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesületnek.

A környezettudatosság jegyében, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. által az iskolák számára meghirdetett papírgyűjtési akcióban a szőregiek több tucat fa életét mentették meg. A szőregi diákok a papírgyűjtés mellett csatlakoztak a TeSzedd! akcióhoz is, melynek keretében a Pálya tér melletti kiserdőből gyűjtötték össze a szemetet.

Az őszi szünetben alkotótábort mellett „töKedd” címmel halloweeni délelőttöt szervezett a Művelődési Ház.

A témához kapcsolódva, kétnapal később közösségi szervezés keretében több mint 100 gyerek járta Szőreg utcáit, ahol 36 helyen várták a jelmezbe öltözött vidám sereget.

A halloweeni napokat a Sipos Erdei Iskola Tök jó családi napja zárta, ahol a tökfaragással és kézműveskedéssel és lámpásos lovaskocsikázással várták a gyerekeket.

A közlekedésbiztonság javítása érdekében történt intézkedések: A Magyar Közút NZrt. a Makai és a Szőregi utakon lévő forgalomterelő szigeteken újabb fluoreszkáló hátterű, a gyalogátkelő helyekre figyelmeztető táblákat helyeztek el a jobb észlelhetőség érdekében.

A Makai út – Marostorok utca sarkán álló villanyoszlopot az MVM beton oszlopra cserélte. Az oszlopról leszerelt táblák pótlásra kerültek, így a Marostorok utcán újra 30 km/órás sebességkorlátozás és 5 tonnás súlykorlátozás van érvényben.

Újabb 30-as zóna került kijelölésre a Rózsatő utca – Jázmin utca – Pálya tér Magyar utca és Vaspálya utca közötti szakaszán. Ennek célja, hogy az érintett a szakaszokon csökkenjen a zaj- és a porszennyezés, valamint biztonságosabb legyen a közlekedés. A 30-as zóna azonban csak akkor töltik be szerepét, ha az ott közlekedők betartják a szabályokat és ténylegesen legfeljebb 30 km/órás sebességgel haladnak, a kereszteződésekben pedig betartják a jobbkéz-szabályt.

Kérem Önöket, a megváltozott forgalmi rendet figyelembe véve, körültekintően közlekedjenek az érintett útszakaszokon (is).

A Szerb utcai Óvoda autóval történő biztonságos megközelíthetősége érdekében a tavasszal kialakításra került a Kisbogáros utca felőli megállási lehetőség, megújult az óvoda hátsó bejárata, az udvaron keresztül pedig járda épült. Most elkészült az udvari járda megvilágítása is, így már a korán sötétedő őszi időszakban is biztonságosan közlekedhetnek az óvodások és szüleik.

Októberben befejeződött a Járdafelújítás támogató programban elnyert építőanyagok kiszállítása. A program segítségével minden pályázó megkapta az általa igényelt teljes építőanyag mennyiséget. A támogatásnak köszönhetően nyolc ingatlan előtt újulnak meg a járdák.

A Járdafelújítást támogató programra a vártnál kevesebb pályázat érkezett, így lehetőség nyílt a temető előtti járdaszakasz felújítására. A szükséges mennyiségű szegélykő, járólap és sóder rendelkezésre állt, vállalkozói felajánlással elbontásra került a régi járda és kialakításra elkészült az új járda tükre. Képviselői támogatásból valósult meg a szegély lerakása és betonozása.

Szintén felajánlásból kerül a járda alá geotextilia és a feltört beton pedig darálékként alapul szolgál az új járdához.

A járólapok lerakásához a Szőregi Idősekért Alapítvánnyal összefogva közösségi felhívás tettünk közzé. Bízunk benne, hogy a fejlesztés befejezéséhez lesz elegendő felajánlás, önkéntes munkaerő és novemberben összefogással elkészülhet a temető előtti új járda.

A Környezetgazdálkodás munkatársai megnyesték a fákat, a járdaépítést követően pedig öt újabb fa ültetésére kerül sor a temető mellett.

Az októberi Közgyűlés jóváhagyta kezdeményezésemet, így Szőregen is lesz kutyafuttatásra kijelölt hely. Az elkövetkező hetekben megtörténik a tájékoztató táblák, valamint a kutyapiszok összegyűjtésére szolgáló hulladékgyűjtő edény kihelyezése. A kapcsolódó rendelet 2022. január 1-vel lép hatályba, így akkortól a szőregi kutyások a Pálya téren szabályosan engedhetik el kedvenceiket.

A szőregi rózsatő népszerűsítésének elkötelezettjeként, a Magyar Rózsatermesztők Egyesületével közösen elindítottuk a Rózsásabb Szőregért Kezdeményezést. November 10-én szerdán 16.00-18.00 között a Hősök terére várjuk a szőregieket, hogy segítsenek rózsásabbá varázsolni településünket. A kezdeményezés keretében 5-5 rózsatövet ajándékozunk azoknak, akik vállalják, hogy a növényeket ingatlanjuk elé kiültetik és gondozzák azokat. A program folytatásával, a közösség és a rózsatermesztők összefogásával néhány év alatt elérhetjük, hogy tényleg rózsássá váljanak Szőreg utcái.

A hagyományos Katalin Búcsút november 28-án vasárnap tartjuk. Az ünnepi szentmisét követően a Művelődési Házba gyermekprogramokra, a Boldogasszony utcán pedig kirakodó vásárra invitálunk mindenkit.

Hét évvel ezelőtt képviselői támogatással és magánemberek felajánlásaiból készült el Szőreg közösségi adventi koszorúja. Az évek során 24 alkalommal lobbant fel a gyertyaláng a Rózsák terén, azonban adventi koszorúnknak technikai okból most költöznie kell a megszokott helyéről. Plébános úrral egyeztetve a gyertyagyújtások új helyszíne a Hősök tere lesz, ahová négy hétvégén közös ünnepi készülődésre invitáljuk közösségünk tagjait.

Az adventi délutánokon a szőregi iskola diákjai, a szőregi óvodások, a Szőregi Plébánia és a szőregi hittan csoport tagjai adnak ünnepi műsort. Hagyományunk szerint a műsort követően plébános úrra közösen gyújtjuk meg az adventi gyertyákat. Felkértem intézményeink vezetőit, hogy társadalmi kuratórium tagjaiként javaslataikkal segítsenek a gyertyagyújtók felkérésében. A gyertyagyújtást követően közös teázásra, beszélgetésre hívjuk az ünnepvárókat.

Tavalyi kezdeményezését folytatva a Szőregi Gazdabolt újra meghirdette jótékonysági ruha-csere akcióját. Az újonnan kialakított Szeretet Dobozzal pedig a meleg ruházat mellett most már élelmiszerek adományozására is van lehetőség.

Arra kérjük Önöket, hogy aki teheti hozzon egy-egy meleg ruhadarabot és tegyen a Szeretet Dobozba egy-egy tartós élelmiszert, hogy közösségünk rászoruló tagjai elvihessenek egy-egy kabátot, tartós élelmiszert.

Kérem kövessék figyelemmel online felületeinket, kapcsolódjanak be minél több programba. Várom visszajelzéseiket, javaslataikat, kezdeményezéseiket a kepviselo@avramovandras.hu email címen.

A Szőregi Regélőt szerkesztő csapatba továbbra is várunk tudósítókat, szerzőket, fotósokat, tördelőt és számítunk a szőregi vállalkozásokra is, hiszen hirdetéseik nagy segítséget jelentenek újságunk számára.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra, a közösségünkre, ami mi vagyunk.

Avramov András
önkormányzati képviselő
Telefon: +36309637643
kepviselo@avramovandras.hu