Áprilisban húsvéti tojásvadászatra invitáltuk a szőregieket, melyen közel hatvanan vettek részt.

A Föld Napja alkalmából hirdettük meg a „II. Szőregi madarak, fák” digitális fotópályázatot diákok részére. 1-4. osztályosok, 5-8. osztályosok és 9-12. osztályosok kategóriákban várjuk a fotókat 2021. május 10-ig.

A fenntarthatósági témahéthez csatlakozva, az előírásokat betartva a Kossuth Lajos Iskola papírgyűjtést szervezett. A kihelyezett konténerben, a fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében ismét több tonna papír gyűlt össze.

Anyák napjára rajzkiállítást szerveztünk, köszönjük a szőregi óvodások és kisdiákok nagyszerű alkotásait. Az édesanyákat a rajzokból összeállított kiállításokkal köszöntöttük.

Tavaly nagy sikerrel zárult az Online Pörköltfőző versenyünk, így – grill kategóriával kiegészítve – újra megmérettetésre hívtuk a szakácsokat. Pörkölt és grill kategóriában a szakmai díjak mellett közönségszavazást is szervezünk. Köszönjük a szőregi Rubin Paprikának és a II. Bánya BBQ & Blues Fesztivál szervezőinek a felajánlott díjakat.

A járványügyi védekezés újabb fontos ponthoz érkezett, a beoltottak száma elérte a 4 millió főt. Így a 194/2021. (IV.26) Korm. rendelet értelmében a művelődési ház és a könyvtár is kinyithatott május 3-án. A rendelet értelmében a művelődési házba csak védettségi igazolvánnyal rendelkező, azt felmutató és személyazonosságát igazoló nagykorú, valamint a vele együtt érkező kiskorú léphet. Bár a rendelet lehetővé teszi, hogy a látogatók maszk nélkül vegyenek részt kulturális eseményeken, továbbra is javasoljuk a maszk használatát és a távolságtartást. Ennek megfelelően, a közösség érdekében a művelődési ház termeiben létszámkorlátozás került bevezetésre. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek, valamint az egyedül érkező kiskorúaknak a Könyv(tár)Pont ezután is üzemel hétfőn és csütörtökön 13-tól 18 óráig. A művelődési ház klubjai folyamatosan újraindulnak, ennek részleteiről kérem, hogy a klubvezetőknél érdeklődjenek.

Május 10-én, két hónap után visszatérnek a felső tagozatos tanulók is a jelenléti oktatásban. Az eltelt idő alatt mind a gyermekek, mind a közlekedők elszoktak a reggeli „csúcsforgalomtól”. Kérem Önöket, hogy gyermekeink biztonsága érdekében közlekedjenek, vezessenek nagyon körültekintően és az intézmények közelében mindenképpen lassítsanak!

A Szőregi Bölcsődébe május 31–július 4. között lesz a beiratkozás, kérem figyeljék az intézmény felhívásait.

Május 29-ére tervezzük a Szőregi Gyereknap megrendezését. Bízunk benne, hogy az akkor hatályos rendelkezések lehetővé teszik, hogy hosszú idő után újra közösségi élettel teljen meg a Rózsák tere. Kérem figyeljék online felületeinket az aktuális információkkal kapcsolatban.

Az elműlt időszakban az online felületeken két fontos közösségi kérdésben kerestünk megoldást. Tekintettel arra, hogy nem mindenki rendelkezik közösségi profillal, a Szőregi Regélőben is közzétesszük ezeket. Arra kérem Önöket, hogy a kérdésekkel kapcsolatos építő jellegű észrevételeiket, javaslataikat küldjék el a kepviselo@avramovandras.hu email címre.

Számos alkalommal felmerültek a kutyatartással, kutyapiszokkal, kutyafuttatással kapcsolatos kérdések. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kutyakötelesség kiadványának segítségével tájékoztató kampányt indítunk a felelős kutyatartásal, a hatályos szabályozásokkal, a közösségi együttélés etikettjével kapcsolatban.

Szőregen jelenleg nincs kutyafuttatásra kijelölt hely, így a kutyatulajdonosok közterületen csak pórázon vezetve tartózkodhatnak kedvenceikkel. Szakmai civil szervezetekkel egyeztetve kezdeményeztem, hogy Szőregen is legyen kutyafutyafuttatásra kijelölt terület. Három olyan közterületünk van, ahol van lehetőség ennek kijelölésére. Ezeken a területeken lehetne a kutyákat elengedni: Monti-park, Pálya tér, Győzelem tér. Ezek közül kell kiválasztanunk a legmegfelelőbbet. A későbbiek során, igény esetén a kijelölt területen akár zárt kutyafuttatót is ki lehetne alakítani.

Április elején, 86 szőregi aláírásával megkeresést és javaslatot kaptam „Szabadtéri tornapálya és futópálya létesítése Szőregen” címmel. A javaslatot tevők a Mályva téren, pályázat forrás felhasználásával gondolják a megvalósítást. Nagyon örültem, hogy hosszú idő után volt egy olyan ügy, mely mellé nemtől, kortól, hitvallástól függetlenül, nevüket vállalva, nyíltan ennyien odaállnak. Bármilyen pályázat benyújtásához kész tervekkel kell rendelkeznünk. Az előkészítő munkálatokkal kapcsolatban egyeztettem Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester asszonnyal, és Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester úrral, akik mindketten támogatásukról biztosítottak. Most a lehetőség és a feladat – a kezdeményezőkön túl – nálunk van. Nekünk kell elmondanunk, hogy pontosan mit is szeretnénk, hol és milyen sportpályáról álmodunk. Ezeket a javaslatokat kell továbbítani a tervezőknek, hogy elkezdődhessenek az érdemi egyeztetések, koncepcióalkotások. Kérem Önöket, hogy amennyiben komolyan gondoljuk a szabadtéri tornapálya és futópálya ötletét, a javaslattevőhöz csatlakozva (a kezdeményező lakosok megbízott lépviselője Tóthné Garamvölgyi Éva) kezdjünk el építő jellegűen gondolkodni erről.

Kérem kövessék figyelemmel online felületeinket, kapcsolódjanak be minél több programba. Várjuk visszajelzéseiket, javaslataikat, kezdeményezéseiket.

A Szőregi Regélőt szerkesztő csapatba továbbra is várunk tudósítókat, szerzőket, fotósokat, tördelőt és számítunk a szőregi vállalkozásokra is, hiszen hirdetéseik nagy segítséget jelentenek újságunk számára.

A hagyományos fogadóórák helyett kérem, hogy észrevételeikkel, kérdéseikkel a kepviselo@avramovandras.hu email címen vagy a +36309637643-as telefonszámon keressenek. Ha az adott ügyben feltétlenül szükséges a személyes találkozás, egyénileg, egyeztetett időpontban megoldható.

Továbbra is figyeljenek egyedülálló, idős szomszédaikra és lehetőségükhöz mérten, körültekintően segítsenek nekik. Amennyiben erre nincs módjuk, kérem jelezzék a Szőregi Kirendeltségen (tel.: +36-62-564-409) a segítségre szoruló lakótársunk elérhetőségét.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra, a közösségünkre, ami mi vagyunk.

Avramov András,
önkormányzati képviselő