A március elejére kialakult járványügyi helyzet, valamint a meghozott korlátozó intézkedések miatt a tervezett programok, munkálatok egy része elmaradt.

Jelképes megemlékezés a Hősök terén

Március 15-e alkalmából Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szeged-Szőreg Településrészi Önkormányzata és a Tömörkény István Művelődési Ház nevében jelképesen koszorút helyeztünk el a Hősök terén.

Március végén véradásra hívtuk a Szőregieket. Nagy örömünkre a huszonhét véradásra jelentkező között ismét egy első, valamint egy ötvenszeres véradót köszönthettünk. A szőregi vér-adó hősök önzetlen segítségét a tavaszi kertészkedést segítő utalvánnyal köszöntem meg a Szőregi Gazdabolttal közösen.

A Húsvéti Tojáskereső Versenyünk nagy sikert aratott, sokan kutatták át Szőreget a feladványokat rejtő tojásokért. A felhívásunkra több mint harminc lelkes tojáskereső küldött helyes megfejtéseket.

Elkészült a Makai út 46. sz. előtti buszmegállóhoz vezető járda javítása, valamint lakossági kérésre plusz világítás került a Tulipán-Levendula utca sarkára.

Áprilisban van a beiratkozási határidő az óvodába, illetve az iskolába indulók számára. Szőregen két óvodai és egy általános iskolai közösség várja leendő tagjait. Az idei évben mind az óvodák, mind pedig az iskola esetében az ONLINE beiratkozás preferált, de lehetőség van a személyes ügyintézésre is. Az iskola beiratkozás 2021. április 15-16., az óvodai pedig 2021. április 20-21. között lesz. A beiratkozással kapcsolatos aktuális információkról az intézményekben érdeklődhetnek.

A koronavírus járvány elleni védekezés fontos állomása a védőoltások beadása. Ezzel hatalmas feladat hárul a háziorvosokra (is). A Szőregi Családorvosi Rendelő munkatársaival egyeztettem, hogy miben tudunk segíteni annak érdekében, hogy minél gördülékenyebb legyen a védőoltások beadása.

Hasonlóan a többi, szegedi háziorvoshoz, ők is a betegekkel való kapcsolattartásban, illetve a különböző tájékoztatók kinyomtatásában kértek segítséget.

A Humán Közszolgáltatási Iroda koordinálásával a Tömörkény István Művelődési Ház dolgozói nyújtanak segítséget a telefonos időpont egyeztetésben.

Védőoltást csak annak adhatnak, aki már online regisztrált a vakcinainfo.gov.hu oldalon vagy papíron visszaküldte a regisztrációs lapját.

Az oltás hetente frissülő, a regisztráltakból összeállított kötött lista szerinti sorrendben történik, a rendelő munkatársai és a segítők ennek megfelelően értesítik az érintetteket.

Jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt, ha az oltandók magukkal viszik az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot. Kérjük, hogy ha teheti, akkor nyomtassa ki, töltse ki és vigye magával az oltásra a nyilatkozatot akár háziorvosi rendelőbe, akár kórházi oltópontra hívják Önt!

A Hozzájáruló nyilatkozat online felületekről letölthető vagy a Művelődési Ház bejárata mellett kihelyezettekből elvihető.

Az oltandók a 1818 telefonszámon, illetve az adatvedelem@neak.gov.hu e-mail címen kérhetik a regisztrációkor megadott adataik pontosítását, javítását.

A kerti munkálatokkal kapcsolatban fontos változás, hogy a törvényi szabályozás szerint, a törvényalkotói cél megvalósulás érdekében Szeged MJV Önkormányzata január 1. napjától hatályon kívül helyezte az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésének helyi szabályozásáról szóló rendeletét. Így a törvénnyel összhangban 2021. január 1-jétől – a jelenlegi rendeleti szabályozás intézkedéseit figyelembe véve – sem lehet magánterületen avar, kerti hulladék égetését végezni.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Osztály a megye területén, 2021. március 27. és 2021. április 16. között, elrendelte a rókák veszettség elleni orális immunizálását Ezzel összhangban Szeged Megyei Jogú Város teljes közigazgatási területére 2021. április 16-ig ebzárlat és legeltetési tilalom került elrendelésre. Felhívom a kutyatulajdonosok figyelmét, hogy az ebzárlat alatt – többek között – kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.

Az utóbbi időszakban egyre többször téma a közterületen hagyott kutyapiszok kérdése. Szakmai civil szervezetekkel egyeztetve kezdeményeztem, hogy Szőregen is legyen kutyafuttatásra kijelölt terület. Ennek szakirodai egyeztetései folyamatban vannak. A kezdeményezéssel összhangban májusban tájékoztató kampányt indítunk a kutyatartás általános szabályairól az alábbi főbb témaköröket körüljárva: Melyek a legfontosabb szempontok a tartási feltételek kialakításánál? Milyen élettani szükségletekre kell figyelemmel lennünk? Melyek az állattartó alapvető kötelezettségei? Milyen együttélési szabályokat kell betartanunk?

Kérem kövessék figyelemmel online felületeinket, kapcsolódjanak be minél több programba. Kérjük és várjuk visszajelzéseiket, javaslataikat, kezdeményezéseiket.

A Szőregi Regélőt szerkesztő csapatba továbbra is várunk tudósítókat, szerzőket, fotósokat, tördelőt és számítunk a szőregi vállalkozásokra is, hiszen hirdetéseik nagy segítséget jelentenek újságunk számára.

A hagyományos fogadóórák helyett kérem, hogy észrevételeikkel, kérdéseikkel a kepviselo@avramovandras.hu email címen vagy a +36309637643-as telefonszámon keressenek. Ha az adott ügyben feltétlenül szükséges a személyes találkozás, egyénileg, egyeztetett időpontban megoldható.

A mostani helyzetben különösen fontos, hogy gondoskodjunk egymásról. Figyeljenek egyedülálló, idős szomszédaikra és lehetőségükhöz mérten, körültekintően segítsenek nekik. Amennyiben erre nincs módjuk, kérem jelezzék a Szőregi Kirendeltségen (tel.: +36-62-564-409) a segítségre szoruló lakótársunk elérhetőségét.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra, a közösségünkre, ami mi vagyunk.

Avramov András,
önkormányzati képviselő