Nyár végén, ősz elején számos változás történt a Szőregi Regélő „életében”. A vírus- és veszélyhelyzetre tekintettel sorban maradtak el a rendezvények, mondták le programjaikat a szőregi klubok, szervezetek. Ezáltal egyre kevesebb közösségi tartalom keletkezett, a jövőbeni programok bizonytalan helyzete miatt pedig a helytálló informácókkal rendelkező beharangozók legfeljebb heti időtávon lettek értelmezhetőek. A tartalmi kérdések mellett végleges megoldást kellett találnunk a terjesztésre, valamint hosszú évek együttműködése után tördelőnk, Korpa Zoltán elköszönt az újságtól. Kedves Zoltán, ezúton is köszönjük eddigi munkádat és kívánunk sok sikert a jövőbeni feladataidhoz.

A Művelődési Házzal közössen folyamatosan dolgozunk azon, hogy a Szőregi Regélő a jövőben is rendszeresen megjelenhessen, ehhez azonban az Önök segítségére is szükségünk van. A szerkesztőség csapatába várunk fotósokat, szerzőket, valamint számítunk a szőregi vállalkozásokra is, hiszen hirdetéseik nagy segítséget jelentenek újságunk számára.

Az idei évben az élet számos esetben átalakította megszokott programjainkat, de újragondolva, a körülményekhez alkalmazkodva több eseményt is megtartottunk Szőregen.

A megújult Hősök terét szeretnénk minél jobban beilleszteni a szőregi programhelyszínek közé, egy igazi közösségi tér kialakítása a célunk. Ennek jegyében, új koncepció szerint augusztus 5-én már itt elevenítettük fel az 1849-es szőregi csata eseményeit.

Augusztusban ünnepelte 35. születésnapját a Szőregi Gazdabolt, mely alakalomból a Szeged-Szőreg Településrészi Önkormányzat nevében díszoklevéllel köszöntem meg önzetlen közösségi munkájukat.

Az Új Kenyér Napja alkalmból online kenyérsütő versenyt hirdettünk a Művelődési Házzal közösen, melyen a közönségszavazatok alapján Fodor Ildikó kovászolt kenyere szerezte meg az első helyet.

Hosszú szünet után szeptember 1-jén, a korábban megszokott, „hagyományos” módon kezdődhetett meg a tanév. Az iskolapadokba „visszatérők” 46 új kossuthost üdvözöltek közösségükben. Az iskolakezdéshez kapcsolódóan Szabó Sándor országgyűlési képviselővel közösen tanszereket osztottunk rászoruló diákoknak.

A Szomszédoló alkalmával, Deszkkel való együttműködésünket erősítve közel 80 kerékpáros túrázót vendégeltünk meg a Rohonyi dombon.

Szeptember 19-én tartotta a helyi szerb közösség az egyik legfontosabb eseményét, a szerb búcsút.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Szegedi Rendőrkapitányság idősek napi programot szervezett „Kávézzon velünk a szőregi Vagyonvédelmi délelőttön” címmel.

Első alkalommal adott otthont a Monti Sándor park szeptember végén a Bánya BBQ & Blues Fesztiválnak. Tizenhét csapat mérte össze tudását oldalas- és hamburger kategóriákban, a „bányába” látogatók pedig változatos blues koncerteket hallgatva csodálhatták és kóstolhatták meg az ételkülönlegességeket.

A Magyar Vöröskereszt szeptemberi véradóeseményén 18 véradóhőst köszönthettünk. Minden véradónak és a véradást segítő munkatársaknak színházjegyet ajánlottunk fel a Művelődési Házzal közösen, ezzel is megköszönve segítségüket.

Makó Mária, a Tömörkény István Művelődési Ház egykori igazgatója halálának évfordulóján emléktábla-avatással tisztelegtünk munkássága előtt.

A Szőregi Színházi Esték keretében ezúttal Ray Cooney: Páratlan Páros című vígjátékát dolgozza fel a Móra Ferenc Népszínház társulata két felvonásban.

A Művelődési Ház legtöbb klubja folyamatosan várja régi és új tagjait. Az év végéig tervezett, meghirdetett rendezvényekkel kapcsolatban kérem Önöket, hogy figyeljék a felhívásokat az esetleges jogszabályi változások, időpont módosítások, lemondások miatt.

A nyár folyamán számos megkeresést, észrevételt kaptam a Hősök tere kapcsán. Többszöri egyeztetést kezdeményeztem a megrendelővel, a tervezővel, a lebonyolítóval, a kivitelezővel és a jövőbeni üzemeltetővel is a helyzet mielőbbi megoldása érdekében. Több bürokratikus kihívást megoldva sikerült elérni, hogy a kivitelező a garanciális kötelességének eleget téve tavaszig teljes körűen gondozza a teret. Ebbe beletartozik az ágyások folyamatos gyomtalanítása, a növények metszése, a fűfelületek felülvetése, egyes helyeken pedig az újravetése is. Bízom benne, hogy most már rendeződik a tér helyzete és az őszi, valamint a tavaszi kertészeti munkák után egy rendezett terünk lesz.

Szeptember elején sajnos ismét tapasztalható volt az ivóvíz színének és szagának elváltozása. Összegyűjtöttem több mint 100, a Szegedi Vízmű felé be nem jelentett észrevételt és egyeztettem a megoldásról. A visszajelzés szerint a vízellátást biztosító rendszer karbantartásakor a termelésből kivont kutak helyett magasabb vastartalmú vizet adó kutakat is szükséges volt működtetni, az érzékszervi elváltozásokat a vastartalom vezetékhálózatban történő kicsapódása okozta.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Makai úti gyalogátkelőhelyeknél fluoreszkáló hátterűre cserélte a jelzőtáblákat. A közlekedésbiztonsági kezdeményezéshez csalakozva a Szerb Utcai Óvodánál és a Kossuth Lajos Általános Iskolánál szintén fluoreszkáló hátterű, „Vigyázz! Gyermekek” táblákat helyeztettem ki. A Magyar Utcai Óvodához is készülnek a figyelemfelhívó táblák, de ott a kihelyezés előtt egy hosszabb eljárás keretében új táblahelyeket is kell létesíteni.

Az orvosi rendelő előtti terület rendezését követően a Faluház kocsibeállója is szilárd burkolatot kapott, októberben a Szerb Utcai Óvoda homlokzatának hibái kijavításra kerülnek. Képviselői segítséggel a Szerb Utcai Óvoda fejlesztő játékokat, a Magyar Utcai Óvoda pedig új bútorokat vásárolhatott. A Szegedi Környezetgazdálkodási NKft. Szőregen is kiosztotta a sárga kukákat, a minél nagyobb arányú szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás érdekében megkezdődött a szőregi hulladékudvar építése.

A Szeged-Szőreg Településrészi Önkormányzat Járdafelújítást támogató programot hirdetett, melynek keretében építőanyag (járólap, szegélykő és homok) került biztosításra azon ingatlantulajdonosoknak, akik vállalták járdájuk felújítását. A rendelkezésre álló keretből a felhívásra érkezett mind a 18 pályázat teljes igényét biztosítani tudjuk.

Szőregen közel 400 gyermek részesült Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 10.000 Ft-os iskolakezdési támogatásban, valamint közösségünk majd 1.200 szépkorú tagja kapott szintén 10.000 Ft-os támogatást az Idősek Világnapja alkalmából.

A hatályos, hivatali helyiségeket és ügyfélszolgálati irodákat érintő rendeletekre tekintettel a meghirdetett képviselői fogadóóra helyett kérem Önöket, hogy a kepviselo@avramovandras.hu emailcímen vagy a +36309637643-as telefonszámon keressenek. Amennyiben az adott ügyben szükséges a személyes találkozás, egyénileg egyeztetett időpontban természetesen megoldható.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére október 22-én a Szeged-Szőreg Településrészi Önkormányzat és a Tömörkény István Művelődési Ház a közösség nevében koszorút helyez el a Hősök terén, valamint Földesi Tibor emlékművénél.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra, a közösségünkre, ami mi vagyunk.

Avramov András, önkormányzati képviselő