Ünnepi hetek Szőregen

A december az ünnepi készülődés mellett az egymásra figyelésről, jótékonyságról is szólt Szőregen. Számos, a karácsony jegyében telt rendezvény, összejövetel közül emelnék ki néhányat.

Az Adventi Gyertyagyújtások immár várt eseményévé váltak Szőregen. Évről-évre egyre többen vesznek részt az adventi miséket követően ezen a közösségi rendezvényen. Társ-kezdeményezőként örömmel látom, hogy folyamatosan újabb események, kezdeményezések kapcsolódnak a négy alkalomhoz. Szőreg Mikulása ellátogatott a Rózsák terére, ahol a puttonyából – Ezüst Hold Szociális Egyesület jóvoltából – mandarinnal kedveskedett a gyerekeknek. A Kossuth Lajos Iskola két alakalommal tartott adventi vásárt, ahol többszáz, gyerekek által készített kézműves termék lelt gazdára. A VI. Szőregi Mikulás Futáson indulók a szőregi Szivárvány Autizmus Egyesületet támogatták a nevezési díjaikkal, valamint a Gemma Központ részére gyűjtöttek kupakokat. Az idei évben is csatlakoztunk a Karitáció Alapítvány „Csokit gyűjtünk, csokit adunk” akciójához, melynek keretében 700 tábla csokoládéval tudtuk segíteni az alapítvány Bohócdoktorainak munkáját. A Rózsahölgyek két család gyermekeinek karácsonyát tették szebbé. Folytatódott tavalyi kezdeményezésem is. A Szőregi Advent Angyala – akinek szerepét idén a Szőregi Gazdabolt (Agrianter Kft.) vállalta – ismét négy szőregi kisiskolás karácsonyi álmát teljesítette. A Szőregi Gazdabolt és a vásárlóik segítségével megvalósult kívánságokat Csehák Richárd adta át a szeretet gyertyájának fellobbanását követően.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata az idei évben is ajándékcsomaggal lepte meg a leginkább rászoruló családokat. A tartós élelmiszerek mellé a szőregi családok a Karitáció Alapítvány segítségével ruhaadományokat, a Fresh Mosószer Család (www.nanofresh.hu) felajánlásával pedig mosószert is kaptak. A gyerekeknek a Városháza dísztermében szerveztek ünnepséget, ahol szőregi apróságok is ajándékokat kaptak az Önkormányzat és a támogatók jóvoltából. Szeged karácsonyfájánál, a Rotary Adventen szőregi kisdiák és családja karácsonya varázsolódott szebbé.

Ezúton is köszönöm segítőinknek, támogatóinknak, önkénteseinknek, partnereinknek, hogy együtt, egymásra figyelve tehettünk a Közösségünkért.

Decemberben az Aradi Baráti Társaság tagjai újra összemérték tudásukat a Biliárd Vándorkupa elnyeréséért. Idén a trófea Kocsis Pálhoz került. Újszegeden emléktáblát kapott a Szőregi Sárgarózsa Népdalkör első vezetője, Monoki Lajos karnagy. Lengyel Józsefné szőregi kertje első helyezést ért el a „A legszebb konyhakertek” országos program helyi versenyében. Új közterületeket neveztünk el, így Szőreg Lila akác és Fehér akác utcákkal bővült, meghosszabbodott a Margit utca és elnevezést kapott két magánút is.

Szőregi intézményekkel és szervezetekkel konzultálva összeállításra került a 2020-as rendezvénynaptár. Januárban a Rejtő Jenő nap alkalmából Szőregre látogat Piszkos Fred (a PanoptikumArt életnagyságú szobra), irodalmi délután és színházi előadás is várja a Művelődési Házba látogatókat. Hatodik alkalommal nevezhetnek csapatok a Szőregi Kolbászmesterek Versenyére. A január 25-i rendezvényen a jó hangulat mellett a Kolbászmesterek remekműveit is bárki megkóstolhatja. A befolyt adományokból szőregi rászoruló családokat támogatunk tartós élelmiszerekkel februárban.

Január 8-án és 10-én – három másik szegedi városrészhez hasonlóan – településrészi önkormányzatot választunk. Kérem, hogy ajánlásaikkal segítsék közösségünk munkáját.

A december adta készülődés, elcsendesedés során az eltelt év átgondolásakor, az új esztendő tervezésekor remélem mindannyian találtak, találtunk legalább egy-egy szép emléket, előrelépést, a  jövőbe vetet hitet erősítő pillanatot. Kívánok Önöknek, Nekünk, a Közösségünknek az elkövetkező esztendő(k)re még összetartóbb, együttműködőbb és ezáltal boldogabb és sikeresebb Közösséget. Mert a közösség mi vagyunk.

Avramov András, önkormányzati képviselő