Új esztendő kezdődött

Januárban – három másik szegedi településrészhez hasonlóan – településrészi önkormányzati tagokra tehettünk javaslatot. Ezúton is köszönöm mindazoknak, akik éltek demokratikus jogukkal, kötelességükkel és javaslatot, ajánlást tettek. A szőregiektől legtöbb ajánlást jelöltek közül a februári Közgyűlés fogja a Szőregi Településrészi Önkormányzat tagjait megválasztani.

Szőregre látogatott Rejtő Jenő legendás képregényalakja Piszkos Fred (a PanoptikumArt. com kíséretében). Ha már erre járt, csatlakozott hozzá Izzadt Greg kapitány (Thuróczy Gergely irodalomtörténész) nagyszerű Rejtő-előadása, a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtára által szervezett képregény- és könyvkiállítás, valamint a Tévedések összjátéka (a Genéziusz Színház előadásában).

A Magyar Kultúra Napja alkalmából versvándor érkezett hozzánk. Tóth Péter Lóránt „…lélek vagyok, élni szeretnék” címmel idézte meg Radnóti Miklóst egy nagyszerű pódiumest keretében. Hagyományosan a Magyar Kultúra Napján ünnepeltük Szeged díszpolgárának, Péter Laci bácsinak a születésnapját. Tavaly ilyenkor még együtt ünnepeltünk, az idén már csak a közös megemlékezés elevenítette fel az együtt töltött éveket.

Hatodik alkalommal rendeztük meg a Szőregi Kolbászmesterek Versenyét. Tizenegy csapat mérte össze kolbászmesteri tudását. Az idei évben egy újonc csapat, a Szerb utcai Óvoda szerezte meg az első helyet. Második lett a Panda Banda – a Panda Rádió csapata, a Szőregi Rózsahölgyek Rendje pedig a harmadik helyen végzett. A finomságokból jótékonysági kóstoló keretében bárki  csemegézhetett. Az összegyűlt adományokból szőregi rászoruló családok kapnak tartós élelmiszercsomagot februárban. A Kolbászmesterek Versenyén résztvevők több mint 200 ezer forint adománnyal járultak hozzá szőregi rászoruló családok megsegítéséhez, melyből a legtöbb adományt a Szőregi Rózsahölgyek Rendje gyűjtötte, így ők kapták meg a Szőregi Kolbászmesterek különdíját. Gratulálunk és köszönjük minden indulónak, résztvevőnek és támogatónak!

A temető Makovecz-kápolnájának tervezési munkálatai a végéhez közelednek. Az engedélyezési eljárást követően kerül majd sor a kivitelezéssel kapcsolatos közbeszerzés lefolytatására. Ezt követően kezdődhet meg a kivitelezés.

Február első napjaiban megkezdődik a Hősök tere rekonstrukciója I. ütemének műszaki átadása. A zöldfelület teljes megújításával többszáz magyar nemesítésű, illetve a legmodernebb fajtákat képviselő, ADR minősítésű rózsatő fogja a parkot díszíteni. A rózsatövek mellett újonnan ültetett fákkal, és sokszáz társnövénnyel gazdagodik a tér. Az újragondolt sétányokon kényelmesebben és biztonságosabban tudnak majd közlekedni a gyalogosok és a kerékpárosok is egyaránt. A megfiatalodott központi terünk felszentelése és hivatalos átadóünnepsége március 13-án lesz.

A településünk legnagyobb ünnepével, a Szőregi Rózsaünneppel és annak jövőjével kapcsolatban közös beszélgetésre invitálják a szervezők a szőregieket. A 2020. február 28-án pénteken 17.00 órakor kezdődő közösségi beszélgetésen észrevételeikkel, javaslataikkal, ötleteikkel együtt formálhatjuk az idei Rózsaünnepet, alakíthatjuk annak jövőjét. Értékteremtő részvételükre számítva hívom és várom Önöket a beszélgetésre.

Az Önkormányzat egyik célja, hogy Szeged legyen Magyarország legzöldebb és legegészségesebb városa. Ennek szellemében tájékoztató kampány indult a levegő minőségének javításáért, hatályba lépett az a rendelet, melynek köszönhetően eltűnhetnek a roncsautók a közterületekről. Közvetlenül Szőreget érintően pedig hamarosan kiosztásra kerülnek a sárga, szelektív hulladékgyűjtésre használható kukák, valamint megkezdődik a szelektív hulladékudvar kivitelezése is.

Avramov András, önkormányzati képviselő