Az idei, embert próbáló évben nagyszerű látni, hogy Szőreg szolidáris közössége mennyi „jó ügy” mellé áll, mennyi kezdeményezéssel segít, nemcsak helyben, hanem városunkban is.

A Rózsahölgyek Rendje Egyesület és a Silko Kft. a járványhelyzet kezeléséhez maszkokat és fertőtlenítő szereket adományozott az orvosi rendelő és az iskola számára.

Az eredeti Szőregi Gazdabolt Kabátválogató programot hirdetett. A feleslegessé vált, jó állapotú kabátokből bárki vihet egyet, akinek szüksége van rá.

Csatlakoztunk a Karitáció Alapítvány Csokigyűjtő akciójához, melynek keretében idén is több száz gyermek karácsonyi ünnepét szeretnék boldoggá tenni a Bohócdoktorok.

Civilek összefogásával városi segítőcsapat alakult a szegedi vörös zónás covid osztályok dolgozóinak támogatására. Jó látni számos szőregi önkéntest, támogatót, segítőt a csapatban.

A Katalin-bál helyett gyűjtést szervezett a Rózsahölgyek Rendje Egyesület az online-oktatáshoz nélkülözhetetlen eszközök, számítógépes kiegészítők költségeihez való hozzájáruláshoz a szőregi iskola számára.

A Klubzsák és a Sulizsák program keretében összegyűjtöttünk 2.340 kg, otthon már nem használt ruhát, kiegészítőt, lakástextilt. A környezetvédelem és az újrahasznosítás mellett a közösségünket is segíteni tudtuk ezzel, hiszen a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola több mint százezer forint támogatást kapott.

Az adventi, ünnepi készülődés szervezését, lebonyolítását nagyban befolyásolja a járványhelyzet. Fontosnak tartottuk azonban, hogy az év végi programjainkat, mégha újragondolva, másként, vagy éppen online formában, de megtartsuk.

Fotó: Iványi Aurél

A megújult Hősök terét szeretnénk egy igazi közösségi térré formálni, ennek jegyében hosszú évek után ismét lett ünnepi díszkivilágítás Szőregen. A tér kandeláberei kaptak új díszeket, a jövőben pedig bővíteni szeretnénk a kivilágított helyszíneket.

Megálmodtuk azt is, hogy hogyan lehet a szőregieknek ebben a helyzetben is közös ünnepvárása. Igaz, nem finom forró teával, a ropogó tűz körül beszélgetve, de egy kicsit mégiscsak együtt lehetünk. Arra kértük Önöket, hogy a ki-ki akasszon egy-egy díszt az adventi koszorúnkra, kifejezve, hogy közösségünk összetart és együtt, közösen készülünk a szeretet ünnepére. Hétvégenként, a szombati adventi miséket követően pedig jelképesen gyertyát gyújtunk. Köszönöm Kocsis András és a Kocsis Flora Kft. támogatását, valamint az iskola munkatársainak segítséget az adventi koszorúnk felállításában.

Fotó: Iványi Aurél

Első alkalommal Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazgató asszonnyal a hit lángját lobbantottuk fel. Szívmelengető volt látni, hogy már erre a hétvégére is mennyi dísz került már fel a közös koszorúnkra.

Közösségünk számára fontos, hogy segítsünk rászoruló társainkon. A második gyertya meggyújtásakor szimbolikusan egy szőregi rászoruló család átveheti Szeged város karácsonyi csomagját és a Kolbászmesterek Versenyén felajánlott adományokból vásárolt tartós élelmiszer csomagot. A harmadik alkalommal adjuk át a Karitáció Alapítvány Bohócdoktorainak a Szőregen össegyűjtött csokikat. A szeretet lángjának fellobbanásakor a Szőregi Advent Angyala két szőregi kisiskolás kívánságát fogja teljesíti.

A tavaly nagy sikernek örvendő program folytatásaként ismét lesz Adventi Ablakvadászat a Művelődési Ház szervezésében. Hétvégente esti sétára invitáljuk a játékos kedvűeket, akiket idén egy-egy versike segít a kivilágított ablakok megtalálásában.

Harminc lelkes kisdiák összefogásával jött létre a Művelődési Házzal közösen kezdeményezett hangos mesés, verses adventi naptárunk. December 1-jétől kezdődően minden nap virtuálisan „kinyitunk” egy ablakot, amely mögött egy kedves produkció „rejtőzik”. Kérem fogadják olyan nagy szeretettel az előadásokat, amilyennel a gyermekek készítették azokat!

A szőregi iskolások és óvodások évről-évre fellépnek Rotary-Adventen. Erre most nem kerülhet sor, de a kezdeményezésnek köszönhetően három szőregi család kap ajándékokat, melyeket személyesen juttatnak el hozzájuk a támogatók.

A mostani helyzetben különösen fontos, hogy gondoskodjunk egymásról. Figyeljenek egyedülálló, idős szomszédaikra és lehetőségükhöz mérten, körültekintően segítsenek nekik. AmennyIben erre nincs módjuk, kérem jelezzék a Szőregi Kirendeltségen a segítségre szoruló lakótársunk elérhetőségét.

Fogadóórák helyett kérem, hogy a kepviselo@avramovandras.hu emailcímen vagy a +36309637643-as telefonszámon keressenek. Ha az adott ügyben feltétlenül szükséges a személyes találkozás, egyénileg, egyeztetett időpontban megoldható.

A Szőregi Regélőt szerkesztő csapatba továbbra is várunk szerzőket, fotósokat, tördelőt és számítunk a szőregi vállalkozásokra is, hiszen hirdetéseik nagy segítséget jelentenek újságunk számára.
Ezúton kívánok Önöknek kellemes ünnepeket, közösségünknek pedig összetartást, együttműködést, sok-sok közös élményt az előttünk álló új esztendő(k)re.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra, a közösségünkre, ami mi vagyunk.

Avramov András, önkormányzati képviselő
Szőregi Regélő, 2020. december