Kedves Szőregiek,

Közösségünk az elmúlt időszakban egy korábban mindenki számára ismeretlen helyzettel találkozott. A veszélyhelyzet hónapjai során számos kihívással kellett szembenéznünk, és az egyéni kényelmet felülíró kompromisszumokat kellett kötnünk közösségünk érdekében.  Ezúton is szeretném megköszönni a rendkívüli helyzetben mutatott türelmüket, együttműködésüket és fegyelmezettségüket.

A kialakult veszélyhelyzet következtében minden közösségi rendezvényünk elmaradt, gyermekeink otthon tanulnak, intézményeink bezártak, klubjaink szüneteltek. Így újságunk, a Szőregi Regélő gyakorlatilag közösségi tartalom nélkül maradt. Az újság költségvetését – a szerkesztőbizottsággal egyetértésben – átcsoportosítottuk, az újság megjelentetése helyett védőmaszkokat vásároltunk a Szőregi családorvosi Rendelőnek.

Kezdeményezésemre, alkalmazkodva a helyzethez, a Tömörkény István Művelődési Házzal közösen újragondoltuk hagyományos programjainkat és új elképzelésekkel kiegészítve a virtuális térbe költöztettük ezeket. Húsvét alkalmával virtuális tojásvadászatra invitáltuk a gyerekeket, anyák napján rajzokból, fotókból, videóüzenetekből készült virtuális öleléssel köszöntöttük az édesanyákat. A Közösségi Majális alkalmával sokan kötöttek szalagok közös májusfánkra az összetartás jegyében, majd rendhagyó módon, Online Pörköltfőző Verseny keretében mérkőztek meg Szőreg szakácsai. A gyerekeknek hét napon keresztül szerveztünk változatos programokat, játékokat az Online Gyerekhét keretében. Köszönjük a Selmeczki Cukrászdának, hogy megvendégelte a feladatokat sikeresen teljesítőket!

Az élet úgy hozta, hogy az idei évben nem ünnepelhettük együtt a szőregi rózsatövet, így online visszatekintésekkel, játékokkal tartottunk virtuális Rózsaünnepet. A nehéz időszak alatt jó dolgok is történtek közösségünkben, közösségünkkel.

A Művelődési Ház munkatársai időről-időre vidám, ötletes dekorációkkal kedveskedtek nekünk. Szeged születésnapján büszkeségünk, a szőregi rózsatő bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe.
A Szőregi Levenduláskert nagy sikerrel levendulaszüreteket szervezett, a szőregi gazdák pedig idén is hozzájárultak a Magyarok kenyere programhoz. Járda épült az orvosi rendelő elé és megújult az épület előtti virágoskert is. Hamarosan burkolatot kap a Faluház kapubeállója. Negyven rászoruló szőregi család kap segítséget a tűzifa pályázat eredményeként, a szegedi lakcímű általános iskolás gyermekek szülei számára folyamatosan folyósítják a megigényelt iskolakezdési támogatásokat. Szeptemberben kerül kiírásra a szőregi járdafelújítási pályázat, melynek keretében építőanyagokra lehet pályázni.

A 2020. július 26-i Közgyűlésen esküt tettek a szőregi részönkormányzat tagjai, alakuló ülésünket követően Becsey Mária, Dormány Gábor, Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, Keresztesné Halász Katalin, Lengyel Tibor és Törőcsik Anikó részönkormányzati tagokként is segítik közösségünket.

Tisztelettel invitálom Önöket a Hősök terére, ahol 2020. augusztus 5-én 18.00 órától emlékezünk meg a szőregi csata 171. évfordulójáról.

Kérem Önöket, a jövőben is figyeljenek egymásra, figyeljünk egymásra. Ez közösségünk érdeke. A közösségé, ami mi vagyunk.

Avramov András önkormányzati képviselő