Tisztelt Szőregiek!

Ez az ötvenhatodik, egyúttal az utolsó levelem. Öt éven keresztül évente tizenegy hónapban születtek a megtörtént, és a várható eseményekről szóló beszámolók. Remélem, hogy sokan olvasták, és értékelték ezeket az írásokat. Én azzal a szándékkal írtam őket, hogy érthetőbbé, világosabbá tegyem mindenki számára azt, hogy hogyan vélekedem, gondolkodom a történésekről, ami városrészünket, Szőreget, és természetesen tágabb környezetünket, Szegedet, érintette.

Megtisztelő volt, hogy öt évvel ezelőtt a többségük nekem szavazott bizalmat, és képviselhettem Önöket, a várost irányító Közgyűlésben, részt vehettem a rendelkezésre álló források szétosztásában, tisztességes felhasználásában. Meggyőződésem, hogy ebből a szempontból sikeres öt év áll Szeged mögött. Ebben az időszakban is van esélyünk, hogy Szeged azon települések élvonalában végezzen, akár európai szinten is, ahol egy lakosra számolva, a legnagyobb mennyiségű pénzt nyerték el, és használtak fel fejlesztésekre. Tudom, hogy vannak olyanok, akik ezzel ellentétes állításokat jelentetnek meg a sajtóban. A szörnyű ebben az, hogy ők maguk is tudják, hogy hazudnak, de bíznak abban, hogy Önöknek nem lesz lehetőségük az igazságot megtudni, és ha elégszer elismétlik a hazugságaikat, akkor az igazsággá válik. Arra, hogy mennyire nem szeretik az igazságot, azt hiszem nincs világosabb példa, mint a Délmagyarország ügye. Szeretett napilapunk, akkor, amikor miniszterelnökünk, a Modern Városok program keretében, utolsóként Szegedre látogatott, és rengeteg dolgot megígért, pl. harmadik hidat, Szabadkáig meghosszabbított villamos vasutat (tram-train), még független újság volt. A sajtótájékoztatón, az egyik munkatársa feltette látogatónknak azt a kérdést, hogy tud-e arról, hogy azok közül, amiket más megyei jogú városokban, a program keretében megígért, néhány hónappal később kormányhatározatban, a legtöbbet törölték. A válasz tagadó volt, de rá néhány hónappal az egyik barátja megvette a céget, amely Szeged újságját tulajdonolta, és hazug kormányszócsövet csinált belőle. Tudniuk kell, hogy a harmadik híd építése is ugyanarra a sorsra jutott, mint amire a még független újságíró rákérdezett. Kormányhatározatban törölték! Ekkor már nem volt Szegeden független újság, hogy erről hírt adhatott volna!
Ugyanakkor, azt is tudniuk kell, hogy még így is Szeged kapta a legtöbbet a program keretében, a megyei jogú városok közt!

Az öt év alatt igyekeztem a rendelkezésemre álló forrásokat úgy felhasználni, hogy azok a többség érdekeit szolgálják. Nem került ki egyetlen forint sem a városrészből, minden fillért helyiek használtak fel. Erről külön számolok be részletesen.

Köszönöm azt is, hogy az öt év alatt sokan megtiszteltek bizalmukkal, és hozzám fordultak problémáikkal. A legjobb tudásom, és lehetőségeim szerint segítettem nekik. Két korlát azonban mindig volt. Az egyik a törvényesség, a másik a tisztesség, mert voltak azért olyanok is, akiket hátsó szándékok vezéreltek. Nem áltattam senkit, biztatva akkor is, amikor tudtam, hogy nem tudok segíteni.

Sok új ismerőst szereztem az öt év alatt, remélem, hogy vannak közöttük, akiket barátaimnak is nevezhetek. Persze ez majd azután fog igazán kiderülni, amikor már nem leszek a képviselőjük. Kérem, hogy menjenek el október 13-án szavazni, és szavazzanak azokra, akik már bizonyították, hogy jó gazdái Szegednek! Nagyon csalódott lennék, ha Szeged megszűnne a béke, a nyugodt fejlődés szigete lenni!

Üdvözlettel:

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu