Tisztelt Szőregiek!

Ez a tél is a végéhez közeledik. Remélem, hogy komolyabb hidegre már nem kell számítanunk. A korábban már említett adományokból február végén, 13 családnak sikerült tűzifát és 50 családnak tartós élelmiszercsomagot juttatnunk. A nagylelkű adományozókon kívül köszönetet kell mondanom a Szőregi Idősekért Alapítvány vezetőinek, az Erdei Iskola tulajdonosának, és Avramov Andrásnak, valamint a Tömörkény István Művelődési Ház vezetőjének és dolgozóinak a fa és az élelmiszercsomagok beszerzésben, és szétosztásában nyújtott segítségükért. Az átadáskor, a  Hatetudnád Tánccsoport tagjai egy népdalcsokorral kedveskedtek a megjelenteknek.

Az élelmiszer csomagok mellé az idén is 30 családnak adhattunk egy-egy 5 literes flakon mosószert, amit Sápi András és felesége Filep Ágnes, akik a Szegeden, legutóbb született hármasikrek szülei, adományoztak erre a célra. Köszönjük!

Többen érdeklődtek nálam a Kormány által, a tavalyi országgyűlési választások kapcsán megígért, 12 000 forintos „téli rezsicsökkentés” sorsáról, amit utólag kiterjesztettek a fával tüzelőkre. Rossz hírem van azoknak, akik azt várták, hogy ezt az összeget gyorsan, és készpénzben megkapják, annak ellenére, hogy ezt a sajtóban többször megígérték! Mint már megszokhattuk, ennek a kormányhatározatnak a végrehajtását is másra, jelen esetben az önkormányzatokra terhelte Kormányunk. Azok, akik 2018. október 15-ig igényelték a szegedi önkormányzatnál ezt a támogatást, tűzifa juttatásként kapják meg, ahogy azt a kormányhatározat előírja nekünk. A fa mennyisége, és szállítási ideje sajnos nagyon sok hatástól függ, mivel a szegedi igénylők száma olyan magas, hogy az Szeged MJ Város Önkormányzata kénytelen ún. közbeszerzési pályázatot kiírni, amelynek hossza tapasztalataink szerint akár 7-9 hónapig is tarthat, mivel kétszer is be kell vonni  kormányszerveket a folyamatba, akik 2-3 hónap alatt szokták feldolgozni a kiírásokat, alkalmanként. A mennyiséget, amit szállítani tudunk, pedig a tűzifa éppen akkori ára szabja meg, amely várhatóan, éppen a kormányhatározat okozta emelkedő kereslet miatt, tovább emelkedik. Szeged MJ Város Önkormányzata már az elmúlt év végén elindította a folyamatot, így ha semmi nem jön közbe, a nyár végére, ősz elejére be is tudjuk fejezni.

A legfontosabb munkálatok Szőregen, a Tigris-Barázda-Tulipán-Levendula utca csapadékvíz elvezetését megoldó, már évtizedek óta várt projektje. A munka elég feszített ütemben zajlik, a SADE Kft. vezetésével, több alvállalkozó közreműködésével. Egy ilyen méretű munka mindig elég nagy felfordulással jár, felforgatja az ott élők mindennapjait. Ennek minimalizálásában a SADE Kft. felelős szakemberei, tapasztalatom szerint, készséges partnerek, amennyiben gondjaik támadnak, nyugodtan forduljanak közvetlenül hozzájuk, az általuk a szórólapon korábban megadott telefonszámokon.

Örvendetes hírt is tudok Önökkel közölni. Az év folyamán munkálatok fognak indulni a Hősök terén, amely Szőreg kapuja, melynek első ütemében a park belső része fog megújulni, majd a buszmegállók is sorra kerülnek. Az engedélyezési terv már majdnem kész, rövidesen megismerhetik. A másik jó hír, hogy az Önkormányzat jelentős összeget tud biztosítani a szőregi bölcsőde belső felújítására, modernizálására, annak ellenére, hogy a kivitelezési árak jelentősen emelkedtek, és őszintén megvallva, én attól tartottam, hogy ennek áldozatául esik kérésünk. Örülök, hogy tévedtem!

Üdvözlettel:

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu