Február hónapot az utolsó napok kivételével nagyon enyhe időjárás jellemezte. Ez azonban nem kedvezett a megfázásos megbetegedéstől szenvedőknek. Remélem, hogy már mindenki túl van az influenzán, és kevesen szenvednek a szövődményeitől.

Ugyanakkor önkormányzati politikusként két esemény kötötte le a figyelmemet. Az egyik Szeged Megyei Jogú Város költségvetésének az elfogadása, amely megszabja a 2018-ban a városban végbemenő folyamatokat. A város teljes költségvetése kicsivel több, mint 69 milliárd 407 millió forint, amiből mindössze 5 milliárd 700 millió forint az állami támogatás. Az előző évihez képest a költségvetés méretének a növekedését az Európai Uniós projektek beindulása eredményezi. Amint azt már Önök az elmúlt évek során megszokhatták, a költségvetés mintegy feléből fejlesztési célokat fogunk megvalósítani. Beruházásokra mintegy 14 milliárd 500 millió kerül felhasználásra. Az egyéb fejlesztési, és felújítási feladatokra fordítjuk a keret további részét. Számos iskola, óvoda, bölcsőde, orvosi rendelő kerül felújításra.

Szeged tovább folytatja azt a politikát, amit korábban meghirdetett, hogy annak ellenére, hogy a Kormány teljesen megszüntette a szociális támogatások rendszerét, és az önkormányzatokat olyan adók bevezetésére próbálja kényszeríteni, amely a település polgárainak vagyonát érinti, ilyen adókat nem hajlandó bevezetni, azaz nem lesz ingatlanadó, úgy mint Hódmezővásárhelyen, nem lesz kommunális adó, ami a szolgáltatásokra kivetett adó, ugyanakkor az idén is százmillió forinttal, 600 millió forintra növelte a szociális támogatási keretet, azaz az idén sem marad ki senki a támogatási rendszerből, aki jogosult rá.

A Szőreget közvetlenül érintő legfontosabb projektek egyike a Tigris utca – Barázda utca – Tulipán utca és környékéről a csapadékvíz elvezetést biztosító építkezés, amely már évtizedes problémát old meg. Évtizedes problémát oldana meg a hulladékudvar építésének a megkezdése, amely a hírek szerint, 2018-ban nem város beruházásában történik meg. Ehhez a Gyár utcának, a Magyar utca és Palackozó utca közötti szakaszának a megépítésére külön soron biztosít fedezetet a városi költségvetés. Ezzel szeretnénk azt biztosítani, hogy ha a beruházás valóban elindulna 2018-ban, akkor ne fordulhasson elő az, hogy az egykori palackozó területén lévő cégek megközelíthetetlenné váljanak.

A Szőregi Rózsaünnep ebben az évben is külön soron kap és a huszadik évfordulóra való tekintettel megemelt támogatást.

A szőregi bölcsőde ügye is előrébb lépett, előirányzásra került a felújításával kapcsolatos tanulmányterv elkészítése ebben az évben.

Természetesen a többi fejlesztési alapokból is részesülni fog a választókerület, ezek elosztása azonban szakbizottságokban történik, amelyekben legjobb tudásom szerint képviselem az Önök érdekeit.

Természetesen pár szót kell ejtenem az országgyűlési választások kiírásáról is, hiszen a választásokig már nem kerül újabb Szőregi Regélő az Önök kezébe. Február utolsó két hetében megindult az ajánló aláírások gyűjtése. Köszönöm azoknak, akik támogatták Szabó Sándor országgyűlési képviselőnk újraindulását, részben aláírásukkal, illetve azok gyűjtésével. Az elmúlt években rendkívül sok segítséget kaptunk Tőle, rendszeresen támogatta, látogatta a helyi civil szervezetek eseményeit, és segítette az én munkámat is!

Mivel én úgy gondolom, hogy az állampolgároknak nemcsak joga, hanem kötelessége is a választásokon való véleménynyilvánítás, ezért nagyon örülnék, ha Önök minél nagyobb számban vennének részt az április 8-i választásokon, és mindenki a legjobb lelkiismerete szerint adná le a rendelkezésére álló két szavazatát, egyet a képviselő személyére, egyet annak a pártnak a listájára, amely megfelel az Önök ízlésének, meggyőződésének. A február 25-én, Hódmezővásárhelyen tartott polgármester választás megmutatta, hogy a közakarat csak magas részvételi arány mellett érvényesülhet!

Üdvözlettel:

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu