Tisztelt Szőregiek!

Május hónap első napján szép számban összegyűltünk a Monti parkban, az egykori bányában. A főzőversenyen 10 csapat indult és közel 250 főre főztek. Sokan jöttek el a programokra, ahol a legkisebbektől, az óvodásoktól kezdve, az iskolásokon át, egészen a Tömörkény István Művelődési Ház klubjainak felnőtt tagjaiig, minden korosztály fellépett. Néptáncosainkat a Rozsdamaró Zenekar kísérte, a táncházat Számfira Máté, és Nagy Zita vezette. A Grimm Busz Színház „Hetet egy csapásra” c. előadása is nagy derültséget váltott ki. A játékos, családi sportvetélkedő, akárcsak a 11-es rúgó verseny is már megszokott eseménnyé vált. Lehetett ugrálóvárazni, pónin lovagolni – ingyen.

Köszönöm az óvodapedagógusoknak, az iskola tanárainak, a klubok tagjainak, és a művelődési ház dolgozóinak, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy ennyien jól érezzék magukat.

Ebben a hónapban zárult le a 200 éves szőregi iskoláról szóló rendezvénysorozat. Vendégünkként ünnepi beszédet mondott Szabó Sándor országgyűlési képviselőnk. Köszönet Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazgatónőnek, aki végig motorja volt a rendezvényeknek, és az iskola dolgozóinak a munkájukért.

Első alkalommal volt Gyermeknap a művelődési házban, és az eső ellenére sokan gyűltek össze, hogy jól érezzék magukat. Köszönet a rendezőknek, és remélem, hogy ebből is hagyomány lesz!

Többen, a Szőreg zárt Facebook csoportban, telefonon keresztül, a fogadó órámon jelezték, hogy a hónap folyamán munkások jelentek meg a házuk előtt, és alapos nyesésnek vetették alá az ott lévő fákat. Kifogásolták, hogy az elvégzett munka nem volt megfelelő minőségű, túl erős volt, fák elpusztulásához is vezetett. Ráadásul a levágott ágak egy része ott is maradt. Mindenki azt gondolta, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Non-Profit Kft. által megbízott alvállalkozók voltak. Rákérdeztem Makrai László igazgató úrnál, hogy kit bíztak meg ilyen munkák elvégzésével
Szőreg területén. Meglepetésemre azt a választ kaptam, hogy ők ilyen munkát nem adnak ki alvállalkozóknak, mindig saját munkásaikkal, és a logójukkal ellátott gépekkel végzik el, és ebben az időszakban Szőregen nem végeztek ilyen munkát. Küldött viszont egy listát azokról az utcákról, ahol értesüléseik szerint az áramszolgáltató megbízásából mások viszont dolgoztak. Keresem az államosított áramszolgáltatónál az illetékes vezetőt, és majd beszámolok az ő válaszáról is.

Szintén a Szőreg zárt Facebook csoportban folyt egy beszélgetés a játszóterekről, különösen, hogy szemetesek, és nem ártana több szemétgyűjtőt kihelyezni. Örömmel jelentem, hogy a megrendelést Makrai igazgató úr visszaigazolta, és 2-2 új szemétgyűjtő kerül rövidesen a Monti-parkban, a Mályva utcában, és az újszegedi Gulácsi parkban lévő játszóterekre. Az is kiderült, hogy sok kisgyerekes család költözött az utóbbi időben Szőregre. Ezért abban is megállapodtunk, hogy újra felmérem, hogy mely játszóterek a legnépszerűbbek, és melyek fejlesztését látják a gyerekes szülők szükségesnek. Tudniuk kell, hogy a legegyszerűbb játék kihelyezése is milliós nagyságrendű beruházás, ezért a város központi kereteiből számíthatunk segítségre. Pillanatnyilag két új játék kihelyezéséről folynak egyeztetések. Amint ezek befejeződnek, tájékoztatom Önöket az eredményről.

Két korábban indított ügyben is történt előrelépés. Az elmúlt években a Hősök terén több lépésben, a saját forrásból elvégzett munka, a fák körüli sziget kialakítása, a mart aszfalttal való borítás meghozta eredményét, és öntött aszfalt borítást is kap a parkoló, beleértve az orvosi rendelőig kiszélesített padkát is.

Az Apátsági dombnál már korábban kezdeményeztem, hogy korlátozzuk a már rendezett, és felújított területre a gépkocsik behajtásának a lehetőségét, ez találkozott az örökségvédelemmel foglalkozó hatóságok véleményével, így rövidesen itt is konkrét lépésekről számolhatok be.

Végül, de nem utolsó sorban a hónap végén lesz a XX. Szőregi Rózsaünnep! A műsorok átkerültek a Pálya térre, pénteken este a fiatalokat érdeklő, szombaton este pedig a mulatós zenére vágyóknak szóló 4 órás műsor lesz, a már megszokott rendezvények mellett! Jöjjenek el minél többen!

Üdvözlettel:

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu