Tisztelt Szőregiek!

Lassan véget ér a tél. Szerencsére az idén sem történt kihűlés Szőregen. Köszönhető ez azoknak a nagylelkű felajánlóknak, akik a múltkori felhívásomra jelentkeztek. Arra kérem Önöket, hogy ennek ellenére az év melegebb időszakában se feledkezzenek meg arról, hogy újra eljön a tél. Kérem, hogy amennyiben az Önök számára nélkülözhető, tüzelésre alkalmas faanyag keletkezik, akkor hagyjanak üzenetet az Önkormányzat szőregi kirendeltségén (Szerb utca 21., tel.: 405 132), hogy összegyűjthessük, és eltárolhassuk a téli időszakra. Kérem, hagyjanak üzenetet akkor is, ha ún. lábon száradt fát látnak, mert a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetőjétől  ígéretünk van arra, hogy a kivágásukból származó, tüzelésre alkalmas fát is díjmentesen megkapjuk. Jó lenne, ha a következő télnek úgy vághatnánk neki, hogy a városi kereten felül, újra 15-20 családnak tudnánk Karácsonyújév táján segítséget adni.

Január végén kicsit optimista voltam a Kolbásztöltő Versenyből származó adományok átadásával kapcsolatban. A kiválasztás, kiértesítés elhúzódott, ezért csak március 2-án tudjuk  átadni a konzervcsomagokat, egy rövid kis zenei műsor kíséretében.

Február legfontosabb városi eseménye a költségvetés elfogadása volt. Szőreg, külön soron, az idén is megkapta a Rózsaünnep megrendezéséhez a támogatást. Nyilvánossá váltak a város fejlesztési tervei is. Szőreget a csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos projektek első ütemébe bekerült, a Levendula utca – Tulipán utca – Tigris utca és a Barázda utca rendezése érinti. A munkálatok már 2017-ben, a közbeszerzési eljárás lezajlása után indulnak. A tervekkel 2017. március 14-én 17.30-kor a Tömörkény István Művelődési Házban (Magyar u. 14.), lakossági fórum keretében ismerkedhetnek meg az érdekeltek és az érdeklődők. Mindenkit szeretettel várunk!

A múlt ősszel-télen összegyűlt egyéb csapadékvíz elvezetési gondok megoldására a Vízmű, illetve a saját kereteinkből kerítünk sort. Folynak a tárgyalások.

Távlatokban reményt keltő, hogy a bölcsődefejlesztési program első ütemébe bekerült a szőregi bölcsőde, „vizsgálat alatt” megjegyzéssel. Minden erőmmel azon leszek, hogy ez a megjegyzés „tervezés alatt”- ra, majd „kivitelezés alatt”-ra változzon, még a ciklus vége előtt.

Az útfelújítások sorába bekerült a Hősök terén lévő parkoló aszfaltozása. A tervezés után, ősszel vagy a jövő év elejére várható a kivitelezése.

Az EU-s pályázatok beindulása abban is segít, hogy sajáterős céljainkat is elérjük, mivel jóval több korábban is hasznos anyag, pl. mart aszfalt, stb. lesz díjmentesen hozzáférhető.

Lépésről-lépésre haladnunk kell a közösségi terek fejlesztésével. Ehhez azonban arra is szükség lenne, hogy Önök, Szőreg lakosai is elmondanák, hogy milyen elképzeléseik vannak, milyen célokat tűzzünk ki. A Rózsahölgyek Rendjének kezdeményezésére a rózsatermesztők közössége már nekilátott annak végiggondolásához, hogy hogyan, mi legyen a szerepük Szőreg jövőjében, milyen lépéseken keresztül juthatunk el oda, hogy Szőreg évente ne csak három napig legyen a rózsa fővárosa.

Számomra nagy öröm lenne, ha más közösségek is erre az útra lépnének. Magam részéről igyekszem megtalálni a módját, hogy a közös gondolkodás elinduljon. Ne csodálkozzanak tehát, ha különböző kérésekkel, felvetésekkel levelet kapnak tőlem.

Példaként általános, mindenkit érintő kérdésnek gondolom a Monti parkban lévő tó sorsának az alakítását. A pillanatnyi helyzet semmi esetre sem jó, bár a nádat irtottuk, illetve az idén le is vágattuk. Ismerjük a meder tulajdonságait stb., de a fő kérdés az, hogy mi legyen vele? Kotortassuk ki, alakítsuk nyílt vízfelületté, vagy töltessük fel? Kérem, gondolkodjanak rajta!

Március 14-én 12.30 órakor a Monti parkban koszorúzunk, 13.00 órakor kezdődik az 1848-as szabadságharc évfordulójáról való megemlékezés. Kérem, jöjjenek el a Kossuth Lajos Általános Iskolába, és nézzék meg a műsorukat. Az ünnepség után Kossuth Lajos emléktáblájánál és a Hősök terén helyezzük el a megemlékezés virágait. Csatlakozzanak hozzánk!

Üdvözlettel:

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu