Elérkeztünk a június hónaphoz, amely immáron tizenkilencedik alkalommal hozza el nekünk a Rózsaünnepet. Az idén június 23-25 között kerül rá sor. A fő események most is az iskola előtti Rózsák terén lesznek. Tisztában vagyok, hogy ez nem a legjobb hely a rendezvénynek, de tudomásul kell vennünk, hogy a pillanatnyi helyzetben a rendelkezésre álló forrásaink, a város céltámogatása, és a Városkép és Piac Kft. által beszedett helypénz nem teszik lehetővé, hogy a Monti-parkba, vagy a Pálya térre költözzünk. Ahhoz kb. 10-15 millió forinttal több forrásra lenne szükség. Én úgy gondolom, hogy ha valamilyen módon ekkora plusz támogatásra tennénk szert, akkor sem a Rózsaünnep lenne a legfontosabb, amire ezt a pénzt fordítani kellene Szőregen.

A részletes programot a mellékletben megtalálják. Szombaton este Bangó Margit lesz a főszereplő! Lesz az idén is pecsétgyűjtő verseny, aminek fő díja két nap, két fő számára a Novotel  Hotelben! Ezen túl sok-sok rózsát is kisorsolunk a résztvevők között!

Várjuk Önöket, rokonaikat, barátaikat, ismerőseiket minden programra, és akinek kedve van, segítőnek is. A Rózsahölgyek Rendje és a Tömörkény István Művelődési Ház is szívesen látja a jelentkezőket!

Örömteli újdonság, hogy a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ három év után, visszatér a Rózsaünnepre, és egy kocsival részt vesz a felvonuláson. Köszönjük ezt az új elnöknek, Meszlényi Ferencnek. Remélem, hogy az ÁFÉSZ és tagjai egyúttal visszatérnek Szőreg életébe is! Gratulálok az új elnöknek, és sikeres munkát kívánok neki, mert úgy gondolom – Ford után szabadon – hogy „Ami jó a Dísznövény ÁFÉSZ-nek, az jó Szőregnek is!”

Be szeretném tartani azt a korábbi ígéretemet, hogy beszámoljak Önöknek azoknak a megbeszéléseknek az első eredményeiről, amelyet korábban kezdtem, és április-májusban sikerült befejezni.

A legrégebb óta húzódó ügy a Szerb utca elején, a Gazdabolttól az orvosi rendelőig húzódó szakaszon a padka kiszélesítése. Megkaptuk a Közútkezelő hozzájárulását, vannak jelentkezők, akik közül választhatunk kivitelezőt, rövidesen megkaphatjuk a Város hozzájárulását is. Bízom benne, hogy megindulhatnak a munkák, és akinek arra lesz dolga, már nem szabálytalanul, a kerékpárosokat veszélyeztetve kell megállnia. Ráadásul a helyek száma is növekedni fog.

Szintén régről datálódó probléma, a temető főbejáratánál a parkolás. Pillanatnyilag azok, akik a Budzsák utca és a Vaspálya utca találkozásnál lévő háromszögben állnak meg, vagy áthajtanak rajta, magánterületen vannak. A terület tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy hajlandó a rész átadásáról tárgyalni. A Városon a sor, hogy ajánlatot tegyünk. Utána még a tervezés, és a kivitelező kiválasztása is hátra van.

Sokan szidtak a Szerb Utcai Óvoda előtti 30 km/h-s sebességkorlátozás kihelyezéséért, persze mások pedig megköszönték. Amint ezt Önöknek korábban is megírtam, kértük, hogy kiegészítő tábla segítségével korlátozzák az óvodások érkezésének, és távozásának időszakára, amint az az eredeti javaslatunkban is volt. Olyan levelet kaptam, amely szerint ez 30 napon belül megtörténik. Kérem ugyanakkor, hogy ne én legyek az egyetlen, aki betartja!

Gondolom, hogy sokan látták – különösen, ha 30 km/h-s sebességgel haladtak – hogy a Szerb utca felső szakaszán igen kritikus az út állapota. Kérésünkre, kérdésünkre azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Közútkezelő nagyfelületű felújítást tervez. Az időpontjáról még nem tudtak nyilatkozni, ez a géplánc munkájának az ütemezésén múlik.

Üdvözlettel:

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu